Hahó, mindenszaristák, hát nem ízletes a román-osztrák kolbászkerítés?
Olyan megszorításokkal indul az év az agyonsztárolt mintaállamokban, melyekről „lemaradó” kis hazánkban Bokros Lajos óta ember nem álmodott. Kohán Mátyás írása.
2014 akkora kihívás volt Ausztriában, mint itthon, mégis akadt pár borász a Fertő-tó környékén, aki kockáztatott és a szüret végét követően is kint hagyta az egészséges fürtöket jégbor-alapanyagnak. Viszont se Kracher, se Tschida nem készít ilyet idén.
A december 31-re virradó éjszakán délelőttbe menőig mínusz 8 és mínusz 11 Celsius-fok között tudtuk leszüretelni az olaszrizlinget és a zöldveltelinit, mesélt a 2014-es jégboros tapasztalatáról az osztrák Falstaffnak ifj. Andreas Nittnaus. A golsi pincészet eléggé egyedül van ezzel: az itthoni helyzethez hasonlóan Ausztriában is kihívásokkal teli 2014-es évjárat végén még a legnagyobb édesbor-készítők, mint a Kracher vagy a Tschida pincészet sem vállalata a jégborral járó kockázatokat. Az aki mer, az nyer módszer most bevált: a Falstaff által megkérdezett burgenlandi tartományi agrártanács közlése szerint a borvidék többi részén is hasonlóan jó, jégborhoz passzoló idő volt.