Még a Telex (!) videójában is többen vannak mellettem, mint ellenem!
A közösségemet meg fogom védeni!
Mik azok a puttonyok? Mi az a gönci hordó? Mitől olyan nagy szám a tokaji aszú? Két Németországban tanuló fiatal borász, Hausel Dóra és Sergio Facchin magyarázza el mindezt egy most induló honlapon.
A most induló német nyelvű honlap videóin Sergio Facchin és a tállyai borászcsaládból származó Hausel Dóra mondja el, mi is pontosan az aszú, hogyan készül és milyen típusai vannak ennek a bornak. Hausel Dóra egy ideje Németországban, a württembergi borvidéken található Heilbronnban tanul borászatot, itteni élményei voltak a motiváció: „Mióta itt élek Németországban, nem igazán találkoztam olyan emberrel, aki nemhogy a tokaji aszút ismerte volna, hanem egyáltalán a magyar borokról hallott volna. Az aszú számomra nem csak egy bor a sok közül. Ez mindig is egy különleges borkülönlegesség volt, csak mára mar alábbhagyott a hírneve. Valahogyan elveszett. Én legalábbis így érzem.”
Dóra a Mandinernek elmondta azt is, honnan jött a honlap ötlete: „Az ötlet onnan jött, hogy a párom sosem hallott még a tokaji aszúról. Egyszer hoztam belőle 1-2 üveggel, megkóstolta, és teljesen odáig volt érte. Majd pedig kitalálta, hogy ezt mindenképpen meg kell ismernie mindenkinek. Elkészítettük ezért ezt a honlapot. Csak az aszú a cél. Hogy megismertessük elsősorban ott, ahol még nem igazan ismerik. Persze ez hosszadalmas idő, de szerintem megéri” — tudtuk meg a fiatal borásztól.
A honlap hamarosan angolul és magyarul is elérhető lesz, és tartalmában is bővül.