Magyar kulturális fesztivált tartottak Bydgoszczban

2014. október 11. 13:40

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg pénteken a magyar kultúra fesztiválját az észak-lengyelországi Bydgoszczban, Kujávia-Pomeránia vajdaság székvárosában – tájékoztatta az MTI-t a varsói magyar nagykövetség.

2014. október 11. 13:40

 2012 óta hagyományosan évente kétszer rendeznek magyar kulturális fesztivált a lengyelországi Bydgoszczban, ahol Marek Andrzej Pietrzak személyében tiszteletbeli magyar konzul tevékenykedik. A pénteki fesztiválon jelen volt Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet, a vitadélutánon részt vett Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, polonista, a Varsói Egyetem vendégtanára.     

 
Bydgoszczban  lengyel-magyar baráti társaság is működik, és  odaadóan ápolják a városi temetőben nyugvó magyar Trajtler Szügyi József emlékét, aki 1918-ban, a független Lengyelország újjászületésének idején megakadályozta, hogy a kivonuló németek elszállítsák a városból a teljes vasúti felszerelést. Ezáltal sikerült fenntartani a vasút működőképességét, ami hatalmas segítséget jelentett 1920-ban, a lengyel-bolsevik háború idején a lengyel hadseregnek.     
 
A Nagy Kázmér Egyetemen két vitát is tartottak, egyet Lengyelország és Magyarország a jelenlegi európai politikai helyzet összefüggésében címmel, a másik témája pedig a mai magyar társadalom, kultúra és művészet volt. A fesztivál keretében magyar borkiállítás, borkóstoló is volt, és levetítettek egy filmet a Pannonhalmi Apátság pincészetéről. A poznani Piroska táncegyüttes magyar táncokból összeállított műsorát mutatta be, majd levetítették Az ügynök élete és a Világszám című magyar játékfilmeket.   
 
Jelen voltak a város és a vajdaság, valamint az egyetem vezetői, a magyar vendégeket külön fogadta Rafal Burski polgármester. A fesztivált a lengyel-magyar baráti társaság, a tiszteletbeli konzulátus és a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezte.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!