Losonci Bálint csendes, tudatos, nem sokat beszélő borász, sugárzik róla a profizmus és a bor iránti elköteleződés. Sokat nem beszéltünk, de amiket mondott, azok lényegi információk voltak. Szerintem nagy jövő áll előtte, sokat hallunk még borairól. Nagyon tetszett a 2011-es Úrráteszi és a savas-lendületes 2011-es Gereg. Bott Frigyes prémium szintre pozicionált 2010-es kékfrankosa nekem könnyed, és nagyon kellemes élmény volt, színben kicsit töredezett már. A 2012-es kékfrankos sötétebb, mélyebb színű, testesebb.
Az este borásza Franz Weninger volt
A Made in Sopron-kóstoló után újra sikerült pár szót beszélni Franz Weningerrel, illetve hallgatni, ahogy másokkal beszélget. Talán a legprofibb borász, tudásban, előadói stílusban, közvetlenségben csak tanulni lehet tőle. Sosem magyarázza túl a borait, de egyértelmű, hogy tudatosan készíti minden tételét. Lenyűgöző a helyismerete, és a dűlők sajátosságainak ismerete. Talán nem véletlen, hogy Szekszárd reménysége, ifj. Heimann Zoltán is Franznál töltötte el gyakorlati idejét.
A Vas-hegyről származó Blaufränkisch Saybritz 2011 színben, ízben etalonszintű kékfrankos számomra, 10/9. A pincészet közép-burgenlandi területéről származó Kirchholz Blaufränkisch 2011 volt nálam az est bora. Elegáns, letisztult, markánsan cseresznyés-meggyes íz. 10/10. Nagyon tetszett a 2006-os kékfrankos is: kora ellenére teljesen egyben lévő bor volt! Az est bora és borásza nálam Franz Weninger volt.
Az osztrák Hillinger borászatot egy szekszárdi ismerős úgy ajánlotta a figyelmembe, hogy hatmillió euróért csináltak itt pár éve pincét, feldolgozót. Nézzük csak meg, gondoltam rögtön. Két magyar srác kóstoltatott és beszélt a pincészetről. Weningert követően nem volt lehengerlő, sőt amikor megláttam a prospektusban Leo Hillingert, kicsit el is ment a kedvem a pincétől. Igazi osztrák ficsúr benyomását keltette a fotón. Két tételt azért megkóstoltam: a 2012-es Blaufränkisch letisztult, korrekt, de nem túl izgalmas tétel, míg a Leithaberg DAC Blaufränkisch 2011 jóval komolyabb, markánsabb, ráadásul gyümölcsösebb bor benyomását keltette.