A klímaváltozás a mezőgazdaságban is érezteti a hatását: egyre jobban hódít az angol pezsgő
Egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő.
Mi van a borodban? címmel bortudatossági kampányt indított az interneten a kézműves borászokat tömörítő Terra Hungarica mozgalom, amely pénteken Budapesten kóstolót is szervez a természethű borokkal ismerkedni kívánók számára.
„A fogyasztók többsége természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak, készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak” - emlékeztet a 32 természethű Kárpát-medencei borászatot tömörítő Terra Hungarica.
A Terra Hungarica álláspontja a következő: míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni, holott a jelenleg hatályos szabályozás több tucatnyi borászati kezelés és segédanyag alkalmazását teszi lehetővé. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és ha szükséges, beleavatkozik az erjedés folyamatába is.
A Terra Hungarica egy honlappal elindított ismeretterjesztő kampányával arra kívánja ösztönzi a borfogyasztókat, hogy ismerjék meg azt, amit isznak és tudatosan válasszanak, törekedve a minél kevesebb beavatkozással készült borok fogyasztására, közölték. A mozgalom tagjaival és autentikus boraikkal legközelebb május 23-án a Gerbeaud Házban megrendezendő, 11 című rendhagyó borkóstolón, illetve a május 30-án kezdődő Gourmet Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők.