Így égett porrá a csallóközi magyar műemlék (VIDEÓ)
Hatalmas lángokkal égett a nagymegyeri hengermalom.
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pincészet borásza szerint egy bor csak akkor lesz egyedi, ha hagyjuk a természetet, hogy megnyíljon. Ezt szerinte csak vegyszerek nélkül lehet elérni, ezt tartja ő kézművességnek.
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pincészet gazdája a pincéjéről és a kézművességről mesélt a Pinceáron.hu borkereskedés estjén. Balogh elmondta: neki nem az a célja, hogy százpontos bort készítsenek, vagy hogy 20 ezer forintba kerüljön a bora, hanem az, hogy a bor maradandó élményt okozzon. Szerinte ez az egyediség jön abból a kézműves szemléletből, ahogyan ők a pincészetben dolgoznak.
Balogh Zoltán szerint az a kézműves és az autentikus borász, aki tiszta szőlészeti munkát vezet. Vagyis: semmilyen vegyszeres gyom és rovarirtás nincs a szőlőben, és szintetikus felszívódó szereket sem használnak. A borkészítés során a Somlói Apátsági Pincénél csak ként használnak, ez szükséges a bor tartósításához, ettől egyelőre nem tudnak megszabadulni. Balogh szerint ez a tisztaság és természetesség a garanciája annak, hogy egy bor egyedi legyen: ez adja vissza a termőhelyet.
A borász szerint a termőhely olyan, mint egy műhely. Van egy labor, amihez hozzá tartozik az ott élő bioszféra, és a talaj, a kövek, a benne élő baktériumokkal. Balogh szerint ez a labor az, ami a bort eredményezi. Szerinte csak vegyszerek nélkül, tisztán lehet ezt a labort engedni, hogy megnyilvánuljon.
Balogh Zoltán szerint a bor nem csak egy mezőgazdasági termék, hanem önkifejezés is. A borász elmondta: szent meggyőződése, hogy a Somló a világ legjobb borvidéke. Hozzátette: ha nem így hinné, akkor nem is csinálná, és bízik abban, hogy minden termelő elhiszi azt, hogy az a legjobb terület, ahol ő maga dolgozik.