„A kéknyelű bora elegáns, nagyon jó ivású, jól mutatja a Badacsony ásványosságát, a terroirt. A kéknyelű illata olyan, mint egy nyári zápor után a levegő. Olyankor por, a fű, a kerti és a réti virágok illata keveredik, és ez egy kicsit mindig megtalálható a kéknyelűben” – mondta Váli Péter a március 19-i kéknyelű-kóstolón a budapesti New York Kávézóban. A fajta csak Badacsonyban található meg, jelenleg 40 hektáron termesztik.
Laposa Bence szerint Badacsonyban egyre többen gondolják úgy, hogy azoknak a borvidékeknek könnyebb, amelyeknek van egy olyan szőlőfajtájuk, ami csak ott található meg. Laposa azt is elmondta, hogy a kéknyelű egy neutrális fajta, az illat és a zamatanyagait tekintve is visszafogottabb a többi fajtához képest, viszont a termőhelyet nagyon jól tudja közvetíteni. Ezért lehet különleges bort mutatni belőle, nagyon jó savegyensúllyal.