A Borászportál arról kérdezte a február 21-i, egri és szekszárdi borászok szervezte bikavér-kóstolón a résztvevő pincészetek képviselőit, mit jelent nekik a bikavér.
Az egri Kovács Nimródnak a bikavér a szíve csücske, amivel a világpiacon is villantani lehet, a szekszárdi Vida Péternek a szeretet jut eszébe róla, ami átöleli az embert. Takler András szerint a terroir, a fajták sokszínűsége és az elegancia jelenik meg a bikavérben, Bolyki János szerint pedig az alapborok házasításán keresztül a lehetőség egy még jobb borhoz. Gál Tibor rövid válasza az volt, hogy a bikavér az élete.
„Rendkívül sokat dolgozunk azon, hogy meg tudjuk erősíteni a bikavér-márkát, és egy csomószor van olyan negatív visszacsatolás, hogy semmiképpen nem kérnek bikavért. Ilyenkor megpróbáljuk trükkösen, vakon megmutatni, hogy ne lássák a címkét. Elképesztő örömöket tudunk így kiváltani, és meglepődnek, hogy amit ittak, az egy bikavér. Nem jöttem még rá a megoldásra, hogy lesz ebből szexi termék” – hangzott a hosszabb válasz.
Az egri Gál Péter a borkészítési hagyományokat és a borkulturális örökséget hangsúlyozta a bor kapcsán: „Újra meg kell töltenünk tartalommal, újra fel kell fedeznünk azt, hogy a borvidékeink mire képesek és meg kell küzdenünk a sötét történelmi múlt démonjaival.” A szekszárdi Heimann Zoltán édesapja mondását idézte, miszerint a bikavér olyan, hogy az ember a saját feleségét is megkívánja tőle.