A cserét valószínűleg az indokolja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt, szerepet és érdeklődést kapnak a Kárpát-medencei fajták, Tokaj-Hegyalján a filoxéravész előtt pedig igencsak gazdag volt az élet ilyen téren. Az, hogy az új rendtartás nem szögezi le, hogy a tokaji bor színe fehér, arra utalhat, hogy elhárítják az akadályokat a tokaji vörösbor lehetősége előtt, ami egyrészt új, szinte teljesen ismeretlen oldaláról mutatja be a fogyasztóknak a borvidéket, másrészt a borászokat is új kihívások elé állíthatja. Csak jót jelent.
Az új rendtartással egyértelműen azok a pincészetek járnak jól, akik magas minőségű tokaji borokat készítenek – a mustsűrítménnyel édesített olcsóbb tokaji italok piacát, valamint a tokaji borokat borvidéken kívül palackozó nagy borászati cégek hegyaljai jelenlétét az új rendelkezés érezhetően szűkíteni, korlátozni kívánja.