Eltűnhet a Pepsi az európai boltok polcairól – a márkára Magyarországon is nagy változás vár
Az áruházlánc az „elfogadhatatlan áremelések” miatt áll le az értékesítéssel.
Megszereztük a tokaji borvidék új rendtartását, amiben az áll: a tokaji aszúnak legalább 120 gramm cukortartalommal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti: megszűnhet a jelenlegi három- és négyputtonyos aszúk kategóriája. De sok mást is újraszabályozott a borvidéki tanács. Érvényes mindez akkor lesz, ha megjelenik a tokaji borok termékleírásában.
Új rendtartást fogadott el a tokaji borvidék hegyközségi tanácsa. Az új rendtartás (itt olvashatja el PDF-ben) számos dolognak radikálisan nekimegy.
Érdekesség, hogy a hegyközség korábbi rendtartásában (itt van PDF-ben ez is) még az áll: tokaji borként csak fehérbort lehet forgalomba hozni. A mostaniban nem szerepel erre vonatkozó kitétel. Ide kapcsolódik az is, hogy gyakorlatilag kicserélődött azon szőlőfajták köre is, amiket kis mennyiségben szabad telepíteni a tokaji borvidék területén. Itt korábban olyan fajták voltak felsorolva, mint a cserszegi fűszeres, az olaszrizling, a királyleányka, a rizlingszilváni és a tramini. Az új rendtartásban régi magyar szőlőfajtákra cserélték ezeket: barátcsuha, szerémi zöld, piros bakator, csókaszőlő, fekete járdovány, purcsin, villáskacsú, rakszőlő szerepel a listán többek között.
A cserét valószínűleg az indokolja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt, szerepet és érdeklődést kapnak a Kárpát-medencei fajták, Tokaj-Hegyalján a filoxéravész előtt pedig igencsak gazdag volt az élet ilyen téren. Az, hogy az új rendtartás nem szögezi le, hogy a tokaji bor színe fehér, arra utalhat, hogy elhárítják az akadályokat a tokaji vörösbor lehetősége előtt, ami egyrészt új, szinte teljesen ismeretlen oldaláról mutatja be a fogyasztóknak a borvidéket, másrészt a borászokat is új kihívások elé állíthatja. Csak jót jelent.
Az új rendtartással egyértelműen azok a pincészetek járnak jól, akik magas minőségű tokaji borokat készítenek – a mustsűrítménnyel édesített olcsóbb tokaji italok piacát, valamint a tokaji borokat borvidéken kívül palackozó nagy borászati cégek hegyaljai jelenlétét az új rendelkezés érezhetően szűkíteni, korlátozni kívánja.
Érvényes azonban mindez akkor lesz, ha a rendtartás tartalma a tokaji borok termékleírásában is megjelenik, ahogyan erre a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői is felhívták a figyelmet. A jelenleg érvényes termékleírásban ugyanis szó sincs vörös tokaji borról, és az aszúk puttonyszáma is szerepel benne.
A fényképen a tállyai Bártfai-dűlő látható. A Homoky Pincészet fotója.