Megérkezett a tél: Sopronban már havazik (VIDEÓ)
A hőmérséklet sok helyen még bőven 0 fok felett van, így egyelőre kevés helyen marad meg a hó.
Hogyan lehetne bemutatni a borok különbözőségét? Hogyan lehetne érzékeltetni a talajok sokféleségét? Mi az az eszköz, ami erre alkalmas? Ezeken a kérdéseken rágódott Franz Weninger, mikor egy kreatív csapattal kitalálta: borleírások helyett saját maguk által készített hangszerekkel és zenével illusztrálják a burgenlandi és soproni dűlők karakterét.
„Az a probléma, hogy elég nehéz egy kóstolási élményt nyelvi eszközökkel leírni. Elkezdtem gondolkozni azon, hogyan lehetne mégis megfogalmazni ezt, és rájöttem, hogy érzésekkel és érzelmekkel. A kérdés az, hogy vajon meg tudjuk-e jeleníteni vizuálisan is a dűlőszelektált kékfrankosok ízbeli különbségét?” – így Franz Weninger, aki már öt éve foglalkozik biodinamikus borkészítéssel balfi és horitschoni pincészetében.
Egy kreatív csapattal kitalálták, hogy megpróbálják zenével megjeleníteni a borok karakterét. Az alapötlet az volt, hogy hangszereket készítenek olyan anyagokból és tárgyakból, melyeket a szőlőművelés és borkészítés stádiumaiban használni szokás. Így lett a palackokból ütős-, vagy éppen fúvóshangszer, a hordókból dob és a szőlők közötti drót felhasználásával citera. A cél az volt, hogy zenei eszközökkel mutassák meg a vashegyi Saybritz, a horitschoni Dürrau és a balfi Spern Steiner-dűlő lényegét.
Próbáik során rájöttek: a pincében nem működik a felvétel, mert nem jó az akusztikája. Így elmentek a szomszédos Raidingba, Liszt Ferenc szülőfalujába a nemrég megépített Liszt-hangversenyterembe felvenni a számokat. A zenészek nagyon elégedettek voltak a hangszerekkel, és Franz Weninger is kíváncsi volt arra, hogy vajon kitalálják-e, hogy melyik borhoz melyik általuk játszott zene passzol. Nagyon nagy arányban kitalálták.
A vashegyi Saybritz-dűlőhöz a Hawaii Five-O sorozat zenéjét kapcsolták:
A balfi Spern Steiner a Safri Duo méltán híres Played a Live című számát:
A horitschoni csúcsdűlő, a Dürrau Smetana Moldva című művét kapta: