A vörös vonal határán: veszélyes hónapok következnek, Magyar Péter terve nem hagy kérdőjelet

Történelmi időszak következik Európa életében, nagyon nem mindegy, hogy ki fogja vezetni Magyarországot 2026 után.

Már nem Bécs az egyetlen főváros, aminek saját borvidéke van. Londonban a középkor óta nem készítettek bort, most többen is megpróbálkoznak vele.
Ötven önkéntes dolgozott azon a hét hektáros területen, Enfieldben, ahol London első kereskedelmi forgalomban is kapható borát kívánják elkészíteni. A Forty Hall szövetkezeti pincészet 2009-ben telepítette első szőlőjét, amely akkor kifagyott. De nem adták fel: 2011-ben újra betelepítették a területet, és úgy tűnik, sikerrel is jártak, ráadásul szeretnék a termőterületet még két hektárral növelni.
A pincészet öt szőlőfajtával foglalkozik, ezek a bacchus, a chardonnay, a pinot noir, a pinot meunier és az ortega. A szőlőt Sussexben fogják feldolgozni a Davenport Pincészetnél. Az idei volt az első szüret Enfieldben, amelynek különlegessége, hogy rá lehet látni a városra a területről, akárcsak Bécsben.

A jelenlegi célkitűzés az, hogy az organikus művelésmódot felváltsa a biodinamikus művelés. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy lóval fognak szántani és a traktor is bioüzemanyaggal fog menni. A pincészet 13 ezer palackot szeretne készíteni, amiket Londonban, a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekben szeretnének árusítani. Lesz közöttük csendes bor illetve pezsgő is. Az első palackok 2015-ben várhatóak.
London területén belül található még több szőlőtelepítés is. Ezek érdekessége, hogy nyilvános parkokba telepítették a szőlőt, és a talajra egy palaréteget helyeztek, amitől azt várják, hogy több hőt lesz képes megtartani, és visszasugározni a növényre. Ráadásul csökkenti a gyomok elszaporodását is. A The Drinks Business szerzője meg is jegyzi kissé csipkelődve, hogy sajnos egyelőre még meg kell várjuk, hogy ez a szőlészeti megoldás milyen minerális karaktert képes a borban kialakítani.