Kiderült, hol a legjobb élni Magyarországon
Az elmúlt évek trendjei idén is tovább folytatódtak.
Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal Légli Géza, a dél–balatoni Kislaki Bormanufaktúra borásza és tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.
A 2013–as év két száraz, aszályos évjáratra érkezett, amely megviselte a szőlőt és a gazdáját is. Így 2013 tele jól indult a sok csapadékkal, ami egy kicsit hosszan tartott, hiszen volt, ahol még áprilisban is havat lapátoltunk.
Ebből tavasszal sem lett gyors melegedés, lassan indult a természet, ami sajnos a szőlő virágzását is megzavarta. Kötődési problémákkal küzdöttünk több fajtával. A tartós nyári melegben – ismét csapadék hiány alakult ki – a szőlők gyorsan behozták lemaradásukat. A vegetációs időszakban ismét a gondos zöldmunkára nagy figyelmet fektetve kanyarodtunk célegyenesbe.
A szüret nálunk is elkezdődött, nagyon az elején vagyunk ahhoz, hogy pontos értékelést adjak. Az elkövetkező 10–14 napban dől el, hogy ez a kicsit „kócos” évjárat a jó, vagy a nagyon jó minősítést kapja.