Németh János, a szekszárdi borvidék fiatal és elismert borásztehetsége. Hosszú évek óta bizonyítja, hogy rendre egyedi karakterrel bíró, nagyon gyümölcsös és fajtajelleges borokat tud komponálni. Elmondása szerint rengeteget számít, hogy neki kizárólag arra kell koncentrálnia, hogy jó borokat készítsen, és már a beszélgetésünk elején leszögezi, hogy felesége, Korda Gabriella nélkül nem tartanának ott, ahol. Ugyanis Gabriella foglalkozik minden mással a pincészet életében, a borok dizájnjától kezdve a marketingen át a kóstolók szervezéséig. Arról nem is beszélve, hogy Gabriella a szekszárdi kadarkatúra kitalálója-megvalósítója, amiért a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter őket jutalmazta a Régió Innovatív Borturisztikai Szolgáltatója Díjjal.
Pincészetük az Iván-völgyben fekszik, területeik a legkiválóbb szekszárdi dűlőkben helyezkednek el, a Porkolábban, a Decsi-hegyen, a Görögszóban, az Iván-völgyben, és a Cinkában. A tőketerhelés elég visszafogott, tőkénkénti egy kilós átlag a jellemző, 10 hektárjukról körülbelül 30 000 palack jön le. Teszteltünk néhányat a most piacra kerülő 2011-es és 2012-es boraik közül, de a cabernet sauvignon, valamint a cabernet franc esetében vertikális kitérőt is tettünk a 2008-as és 2009-es évjárat erejéig.
Ennek kapcsán érintettük beszélgetésünk során a honi vörösborok potenciálját. Németh János meglátása szerint ez aktuális téma, mert egyre több szakértő beszél erről hazánk nagy vöröseit illetően, és az is egyre sűrűbben fordul elő, hogy a pincészetükbe látogató borkedvelők is érdeklődnek, hogy melyik bor meddig eltartható, mikor lesz a csúcsán, meddig iható. Németh János tapasztalatai szerint a túl lágyan szüretelt alapanyagból készült borok gyönyörűek, és nagyon élvezetesek mondjuk egy évesen, de a kellő savszerkezet nélkül gyorsan kiürülnek, ellaposodnak.
A hosszú eltarthatóságot a sav-alkohol-extrakt hármas aránya határozza meg. Ezért lényeges, hogy kellő savtartalom is legyen a nagy vörösborokban, és rendkívül fontos része a tanulási folyamatnak, hogy mindegyik évjáratból legyenek tételek eltéve arra célra, hogy évente 1-2 alkalommal kóstolják azokat, hogy mikor, milyen fázisban vannak. Így lehet folyamatosan tanulni, és okulni a szüreti időpontokat illetően, és idővel egyre nagyobb potenciálú nagyformátumú vörösbort készíteni Németh János szerint.
*