A badacsonyi halderelye kecskesajtos harcsaderelyéből, hallevesből és zöldségekből áll. Különlegessége, hogy a derelye tésztájánál a kéknyelű szőlőfajta zsenge levele az egyik hozzávaló, így ha valaki frissen szeretné elkészíteni, télen aligha próbálkozhat. A Badacsonyi Kör az elkészült receptúrát, leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Remélik, hogy a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog majd a következő tanévtől kezdve.
„Büszkék vagyunk rá, hogy a séfeknek egy olyan ízig-vérig badacsonyi ételt sikerült megalkotniuk, amelyet jó eséllyel megkedvelhetnek az éttermek és a háziasszonyok is. Így a badacsonyi borok mellett a Badacsonyi halderelye lehet a régió nagykövete a gasztronómiában” – mondta az új ételről Váli Péter, a Badacsonyi Kör egyik borásza.