A felvidéki magyarság fő kérdéseiről fog szólni a Martosi Szabadegyetem

2013. május 15. 13:36

Idén júliusban először rendezik meg a felvidéki magyarság fontos kérdéseivel foglalkozó szabadegyetemet a felvidéki Martoson - jelentette be a szervező felvidéki magyar Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke és a rendezvény magyar partnerszervezete, a Fidelitas vezetője, közös szerdai, budapesti sajtótájékoztatójukon.

2013. május 15. 13:36

Gubík László, a Via Nova elnöke szerint hagyományteremtő szándékkal akarják megszervezni a minden generációt megszólító, összkárpát-medencei jelentőségű ifjúsági rendezvényt, a Székelyföldön több mint 20 éves múltra visszatekintő tusványosi szabadegyetem mintájára. Kérdésre válaszolva elmondta: a tusványosi szabadegyetemhez hasonlóan szeretnének csúcspolitikai vitának is helyt adni, ezért meghívták Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét és Bugár Bélát, a Most-Híd vezetőjét is, utóbbi azonban elutasította a meghívást.

Emellett – folytatta – szeretnék, ha magyar-szlovák csúcspolitikai vita is létrejönne, ha nem is kormányfői szinten, akkor legalább a két ország külügyének egy-egy képviselője megvitathatná a két állam közötti aktuális kérdéseket. Mint mondta, sokrétű programot szerveznek, amelyben nem csak politikai beszélgetések lesznek, hanem családi és hagyományőrző rendezvények is.

A július 18-tól 21-ig tartó rendezvénynek Martos (Martovce) település Feszty parkja ad majd otthont, az esemény fő szervezője a Via Nova ifjúsági csoport, partnerszervezet Magyarországról a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. Ágh Péter azt emelte ki, hogy Fidelitas minden lehetséges eszközzel kiáll a felvidéki magyarok mellett, ezért hoztak létre egy olyan riadóláncot a Kárpát-medencei magyar szervezetek részvételével, amely jelzi az esetleges jogsértéseket.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!