65 ezer liternyi hamisított bort foglaltak le

2013. április 16. 09:23

Hamisított borokat foglaltak le Nagykőrösön. A vizsgált félédes fehérbor alkoholtartalmának 45 százaléka, a száraz fehérbor alkoholjának 50 százaléka, a vizsgált félédes vörösbor alkoholjának 38 százaléka származott répacukorból.

2013. április 16. 09:23

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai azt követően vettek mintát a borból, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága jelezte a hamisítás gyanúját.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint mintegy 63 ezer liter, többségében PET-palackos bor bizonyult hamisítványnak. Mint kiderült, a 38 ezer 652 liter félédes fehérbor alkoholtartalmának negyvenöt százaléka, a 18 ezer 300 liter száraz fehérbor alkoholtartalmának ötven százaléka, valamint az 5 ezer 832 liter félédes vörösbor alkoholtartalmának harmincnyolc százaléka nem szőlő eredetű cukorból származott.

A hatóság munkatársai azonnal felkeresték a budapesti raktárakat, hogy a hamisított tételeket kivonják a forgalomból, de a készlet már nem volt ott. A vevőnyilvántartásból kiderült: a bor nagy része egy nagykőrösi vállalkozáshoz került át. Az ellenőrök a Pest megyei város egyik telephelyén végül összesen 64 ezer 780 liter, a vizsgált tételekkel azonos eredetű italt vontak ki a forgalomból. Az ügyben százmilliós nagyságrendű minőségvédelmi bírság kiszabása várható – közölte a megyei kormányhivatal.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2013. április 22. 05:05
Meghogy tonkrement a magyar cukoripar, csak atneveztek:D Mondjuk a tavalyi nagyon szar ev lehetett, ha a cukor olcsobb volt mint az import szolo.
kuwiq
2013. április 22. 05:00
Nem mondják, az alföldi szőlőhöz cukor kell, hogy bor legyen belőle?? Ki hitte volna!
Jottun
2013. április 22. 05:00
Anyám, azok fantázia márka nevek! :) Sírok. http://www.youtube.com/watch?v=H_H-wjX0-TQ
Secnir
2013. április 22. 04:57
Miért nem hozzák nyilvánosságra a termelők *NEVÉT?!* LOL az ugye megvan, ha nem szőlőből készítik a bort, akkor az nem termelő volt, hanem vegyész? a bor 'márkáját' meg teljesen fölösleges nyilvánosságra hozni, mert ami ma a kétliteres 'Aszfaltharapó', az holnap, ugyanabból az üzemből már 'Segédmunkások Álma'. és hiába mondják be, hogy ezt a lugosi Tekerő Jóska mixelte össze, a címkén úgysem az van, hanem az, hogy készült az EU-ban. itt egy megoldás van: 15 év börtön. aztán gondolkodhat mindenki, hogy bele akar-e fogni, amíg ilyenek vannak: http://www.vinartis.hu/boraszati-kezeloanyagok/aromak-szinanyagok-nyersanyagok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!