A február 7-én Budapesten zajló Nagy Furmint Február kóstolón túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, villányi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. Az eseményen mutatkozik be a most újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.
„Úgy tapasztaljuk, hogy az évről évre kifejtett munka eléri a célját, és mára egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik, akiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, és szimpatikusnak találják azt, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője. „Hosszú távon pont ez a célunk: elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is legyen Magyarországon, amely egy konkrét borhoz kötődik” – tette hozzá.
Képünk forrása Christian Seely blogja, aki a Disznókő 2012. szeptember 10-i száraz borba való furmintszüretén vett részt.