Lesz még nagy a borvidék
„Én azért valamilyen haladást, előrelépést érzek. Nyilván jó lenne, ha minden izgalmas dűlőből lehetne olyan borokat kóstolni, amelyek közel azonos stílusban készülnek. Az alkohol például legyen 12,5 és 13,5 százalék körül, 6-os savval. Egy borvidék akkor lesz nagy, ha ezt az összekóstolást sok jó adottságú dűlő borával el lehet játszani” – fogalmazott Jásdi István az Olaszrizling blog tudósítása szerint.
A szakmai kóstolón Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója is elmondta véleményét az olaszrizlingről. Tallián Hedvig tudósítása szerint rendet kell tenni a fejekben, mert külföldön nem nagyon tudnak mit kezdeni a fajtával. Megfontolandó az is, hogy a fajta javára válna-e egy esetleges névváltoztatás, hiszen a rizlingről elsősorban a rajnai rizling jut az emberek eszébe külföldön.
Ne pocsékoljuk el az időt
„Nagyobb figyelmet kell szentelni a technológiai tisztáságnak, a hordóhasználat mindenáron való erőltetését is felül kell vizsgálni. Jobban hangsúlyt kellene kapjon a karakter, és a tudatos stílus kialakítása és követése is elsődleges fontosságú. Az olaszrizling útkeresésére nem szabad még egy-két évtizedet elpocsékolni” – összegezett Dr. Mészáros Gabriella, aki szerint a három csúcsfajta a chenin blanc, a rajnai rizling és a furmint, de szorosan mögöttük van a chardonnay és az olaszrizling is.