Tokaj-Hegyalját újrafogalmazó építészek kapták az idei Kós Károly-díjat

2012. december 18. 11:27

2012-ben Szikszay Júlia, valamint az Axis Építészcsoport – Erhardt Gábor, Salamin Ferenc, Salamin Miklós, Tusnády Zsolt és Varga Csaba – vehették át a Kós Károly-díjat. Utóbbiak nevéhez rengeteg tokaj-hegyaljai épület kapcsolódik lakóházaktól fürdőkön át borászatokig.

2012. december 18. 11:27

A Kós Károly-díj a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek és közösségek elismerését szolgálja. A díjat minden évben az erdélyi népművészet és a történelmi magyar építészeti emlékek motívumait felhasználó alkotó december 16-i születésnapjához kapcsolódóan adják át.

Az elismerés mellé pénzjutalom is jár és évente legfeljebb egy természetes személy, illetve egy szervezet vagy munkacsoport részesülhet benne. 2012-ben Szikszay Júlia, valamint az Axis Építészcsoport – Erhardt Gábor, Salamin Ferenc, Salamin Miklós, Tusnády Zsolt és Varga Csaba – vehették át a Kós Károly-díjat, írja az Építészfórum.

„Tokaj-Hegyalja, Világörökség, tokaj-hegyaljai házak. A fent leírt hármasság teljes harmóniája megtapasztalható az csoport magas építészeti teljesítményében” – áll az Axis Építészcsoportnak az Építészfórumon közölt méltatásában.

Az Axis Építészcsoport számos épületet gondolt újra az elmúlt években Tokaj-Hegyalján. Számos többszáz éves omladozó, elhagyatott hegyaljai lakóház rekonstrukcióján kívül a nevükhöz kapcsolódik többek közt a mádi Szilvás-fürdő és a szerencsi fürdőház rekonstrukciója, a szerencsi katolikus templom homlokzatának felújítása, a szerencsi világörökségi kapuzat és fogadóépület, a bodrogkeresztúri templomhoz vezető lépcső, a tarcali borok háza. Az építészcsoport tervei alapján újult meg, illetve épült fel a Királyudvar, a Dereszla, a Patricius, a Majoros és a Degenfeld borászat. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peczek
2012. december 18. 13:48
Rossz a link. Az iroda oldala: http://www.axisepitesz.hu/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!