Pincemustra és szőlős búcsú lesz Tállyán Szent Vencel-napon

2012. szeptember 27. 11:10

Tíz pincészet várja nyitott pinceajtókkal szeptember utolsó hétvégén Tokaj-Hegyalja egyik legszebb településén, Tállyán a borkedvelőket. A Szent Vencel-napon fellép Sebestyén Márta és Gryllus-testvérek, de lesz blues és jazz is a borok mellé.

2012. szeptember 27. 11:10

Szeptember 29-én, szombaton délelőtt 10 órától kinyílnak a tállyai pinceajtók, hogy változatos kulturális és gasztronómiai kínálattal hívják kóstolni a tokaji borok kedvelőit. Újdonság, hogy egy 1000 forintért megvásárolható Borútlevéllel minden résztvevő tállyai pincészetnél két bort – egy szárazat és egy édeset – lehet megkóstolni a megszokott féldecis kóstolási mennyiségben.

A szombati nap programja tehát

adott: legalább húszféle bort végigkóstolni nem kis feladat. A borok mellé a pincék a környékre jellemző ételeket kínálnak. A résztvevő pincék: Palota borház, Európa centruma pinceborozó, Bagolyvár pincészet, Hollókői Mihály pincészete, Homoky pincészet, Oroszlános borvendéglő és Szirmay Kúria szőlőbirtok, Szent Benedek pincészet, Vineum borház, Pintes vendégház.

A borkóstoláson kívül 14 órától magyar nóták csendülnek fel az Európa centruma pinceborozóban, 14-17 óra között élő jazz szól az Oroszlános borvendéglőben, 16.30-kor a Machine Gun bluestrió játszik a Homoky pincészetben, 19 órakor Sebestyén Márta ad koncertet a Gryllus-testvérekkel a római katolikus templomban, 20.30-kor pedig a Bohemian Betyars húzza a talpalávalót a Homoky pincészet udvarán.

A pincék programjain kívül

számos látnivaló van még Tállyán. A szombati napon reggel 7 órától délután 15 óráig Kalina Gábor kádármester műhelyében bemutatót tart a hordókészítésről, és mesél annak hagyományairól is. A Szent Vencel-nap alkalmából délelőtt 10 órától nyitva tart Encsy György ásvány- és kőzetgyűjteménye, a református templom, az evangélikus templom – ahol Kossuth Lajost megkeresztelték –, a római katolikus templom, a Mailloth-kastély – benne a Lavotta-emlékszobával és a közép-európai művésztábor gyűjteményével –, az önkormányzat alagsorában található Tállyai Borok Háza és a Nagy Károly-ház kiállítása.

Szeptember 30-án, vasárnap 11 órakor szőlős búcsú, szentmise, szentbeszéd, a borrendek felvonulása és borszentelés lesz a szőlőfürtökkel kívülről-belülről feldíszített római katolikus templomban. A szentmisét Mikolai Vince pápai prelátus celebrálja, közreműködik a Nyíregyházi Társszékesegyház Bárdos Lajos Kórusa.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!