Tudományos konferencia Tolkienről

2012. június 15. 13:33

A Magyar Tolkien Társaság a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetével együttműködve „J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs” címmel tudományos konferenciát szervez a szerző műveiről 2012. június 14. és 16. között Budapesten, a KRE Bölcsészettudományi Karán.

2012. június 15. 13:33

J. R. R. Tolkien professzor az egyik legnagyobb hatású XX. századi angol író, a minőségi fikciós irodalom elméletének és gyakorlatának megújítója, és egyben az óangol és középangol irodalom egyik kiemelkedő tudományos kutatója. Művei, melyek közül kettő is a világ legolvasottabb regényei közé tartozik (A Gyűrűk Ura és A Hobbit az örök best-seller lista élén található Dickens Két város regénye és Saint-Exupéry A Kis Herceg című munkája mellett), az angol kultúra és egyben a könyvek, az irodalom és az olvasás népszerűsítésének máig legjelentősebb eszközeinek számítanak.

Írásainak nemcsak népszerűsége, hanem minősége és mélysége okán mára az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban az egyetemi irodalmi kutatói tevékenység egyik kiemelt területe lett a „Tolkien Studies”, amely az író fő művei mellett a rendkívül összetett, keresztény gyökerű mitológiai rendszerének, illetve irodalomelméleti és esztétikai/etikai tanulmányainak elemzésére is kiterjed. E speciális angol irodalmi szakterület Magyarországon is kezdett gyökeret verni, és 2002-2004 között 3 alkalommal is szerveződött tudományos konferencia ebben a tárgykörben. (A Magyar Tolkien Társaság, illetve a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemek közreműködésével). Azonban az utóbbi 6 évben a területre irányuló kutatói figyelem visszaesett, és e konferencia reményeink szerint segít újraéleszteni a korábbi kezdeményezést.

Ez az év különösen jó alkalom a magyarországi Tolkien kutatás erősítésére, hiszen idén kerül bemutatásra Tolkien Hobbit című művének moziváltozata. A szervezők reményei szerint a téma és a szerző felé irányuló intenzív közfigyelem jelentősen fokozza a kapcsolódó tudományos és elemző tevékenységet is. A konferencia részletes programját itt lehet megnézni.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik