Budapest Pride: tizenhat nagykövetség is támogatja

2012. június 28. 17:10

Mintegy száz programmal, egyebek mellet filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket július 1. és 8. között a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre.

2012. június 28. 17:10

Mintegy száz programmal, egyebek mellet filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket július 1. és 8. között a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál. A július 7-i Budapest Pride felvonuláshoz kapcsolódó kulturális fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre, megerősítse a közösséget, valamint jobban összehozza azt a többségi társadalommal is – közölték a rendezvénysorozat szerdai sajtótájékoztatóján a Budapest Pride szóvivői.

Karsay Dorottya és Hanzli Péter beszámolója szerint a fesztivál megnyitóját vasárnap tartják az Odeon Lloyd moziban, ahol beszédet mond Majtényi László jogtudós és a lengyel Anna Grodzka, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője; Kulka János színművész dalokkal, Erdős Virág költő pedig verseivel várja a közönséget. Ezt követően tartják a fesztivál nyitófilmjének vetítését: a vígjátéki és drámai elemeket ötvöző, Parádé című szerb mozi a 2010-es Belgrád Pride körülményeit dolgozza fel. A fesztivál nyolc napja alatt 24 filmet láthat az Odeon Lloyd és a Kino moziban összesen 41 vetítésen a közönség.

Mint Karsay Dorottya elmondta, a Bálint Házban 22 műhelybeszélgetést tartanak, többek között az LMBTQ emberek gyermekvállalási lehetőségeiről, a jogvédelem módjairól gyűlölet-bűncselekmények esetén vagy a magyar LMBTQ-történelem ellentmondásos személyiségeiről. A Francia Intézet ad otthont Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint fellépésének, majd a Continuo zenekar barokk és reneszánsz koncertjének, míg a Pepita Ofélia bárban egyebek mellett Bán Zsófia, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos irodalmi estjét tartják Veiszer Alinda vezetésével.

Karsay Dorottya a július 7-i Budapest Pride felvonulásról is beszélt. Elmondta, hogy délután pikniket rendeznek Civil faluval, koncertekkel és egyéb programokkal a Városligetben, ahonnan 16 órakor indul el a menet a rendőrség által biztosított útvonalon.

A EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket. Az osztrák, ausztrál, belga, kanadai, dán, francia, finn, német, ír, holland, norvég, portugál, svéd, svájci, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el szerdán az MTI-hez.

A külképviseletek a Eurogames 2012 és a 17. Budapest Pride alkalmából azt írták, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2012. július 04. 13:57
„leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer” Lol, évről évre bővül a lista. :) Jövőre talán a zoofíliát is vegyétek fel a többi közé, pont passzolna. Mondjuk azt nem értem, hogy ha számukra a „buzi” bántó, akkor a „queer” miért nem az?! „16 budapesti nagykövetség közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket” Ez kevés, van vagy 150 nagykövetség Budapesten. :) Viszont arra jó, hogy némi segítséget nyújtson a deviáns szervezeteknek ahhoz, hogy jövőre hol buzuljanak nyilvánosan Magyarország helyett...
red label
2012. július 04. 13:56
Buzivilág,itt tartunk sajnos, rossz vége lesz ennek, már volt egyszer Szodoma, a történelem, meg néha ismétli magát.
tunde04
2012. július 04. 13:54
LMBTQ. ráadásul hét teljes napon keresztül. van egy olyan érzésem, h bizonyos körök megakarják erőszakolni a keresztény értékrendünket és hazánkat. ez is egy egyfajta perverzió, és ez nekem qrvára nem tetszik.
Hajdú Sógor
2012. július 04. 13:54
LMBTQ-barát zsidó istentisztelet A 17. Budapest Pride-on történelmi pillanatnak lehetünk tanúi: három befogadó zsidó hitközség deklaráltan kiáll a meleg közösség mellett egy hagyományos szombat reggeli, sábát sáchárit szertartás keretében. Az esemény nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk! Keresztények és normálisak kiméljenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!