Az arisztokratizmusba belepusztulhatunk

2012. február 07. 16:44

Nem lehet, hogy a nagy édesek mellett, a száraz furminton túl, több esélye lehetne a piacon a nemes édes, félédes szamorodniknak?

2012. február 07. 16:44
Jásdi István
Jásdi István

Alkonyi László: Miben szenved a legnagyobb hiányt a Tokaji borvidék? 

Jásdi István: Nem a jó borász hiányzik. Nem is a jó dűlők, a nemes hagyományok. Ma már nem is a jó édes és száraz borok, még ha az ízlésünk szerint - mint mindenütt - arrafelé is sok a gagyi, ami lefelé húzza a nevet és sajnos úgy tűnik a szabályozásokat is alulra állítja be. Láthatóan Hegyalján is (nemcsak ott) az összefogás hiányzik azok között, akik a jót akarják. Nem vagytok egymással elég toleránsak és nem fogadjátok el, hogy a jó célhoz különböző utakon is el lehet jutni - sokszor nagyon különböző alkatú embereknek. Pedig nem kellene messzire menni példáért.

Nézzük meg a villányiakat! Igaz, másik jó példám hirtelen nincsen. Talán Sopron. Egyik borvidéknek sincs ezek közül Tokajhoz hasonló adottsága, presztizse. (Persze Csopak az más!) Mégis: ha egy villányi borosgazdától, arról érdeklődsz, hogy kié a világon a második legjobb bor, akkor a szomszédjáét említi. Ennyi a titok. (...)

Alkonyi László: Szerinted miért nem nagyobb Hegyalja rajongótábora?

Jásdi István: A rajongótábor nagy, engem is beleértve. A fogyasztótábor a kicsi. Arra kellene receptet találni, hogyan lehet a rajongót fogyasztóvá tenni. Jó néhány tokaji kollégát ismerek, aki ha borozni támad kedve, sokszor inkább csopaki olaszrizlinget iszik. Nem feltétlenül akarom nektek megmondani a tutit, de nem lehet, hogy a nagy édesek mellett, a száraz furminton túl, több esélye lehetne a piacon a nemes édes, félédes szamorodniknak stb? Az édes borok igényét ma közvetlenül az aszút követően - de mennyiségben messze fölötte- az édes merlot-val szolgálják ki.

Ez egyébként Németországban is népszerű lehetne. Nem a gagyiról beszélek. Jó savú, jól iható, nemes, de olcsóbb borokról. Az arisztokratizmusba belepusztulhatunk. Persze lehet, hogy tévedek. Még valami. Ha már van autópályátok, lehet olyan vonzóvá tenni a Hegyalját mint a déli végeket. Otthon kellene eladni a borok felét az ilyen Mi-méretű borászatoknak. Hozzátok Lengyelország is nagyon közel van.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. február 19. 11:40
Mediterán országokban nehéz betörni a saját borainkal.Bár megjegyzem horvát vendéglátóimnak mindíg izlett a félédes Zweigelt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!