„Örök szerelem, ettől nem lehet elszakadni” – így vallott a visszatéréséről a Mandinernek az olimpiai bajnok
Szász Emese a decemberi országos csapatbajnokságon a gyermekei előtt léphet ismét pástra.
Nem lehet, hogy a nagy édesek mellett, a száraz furminton túl, több esélye lehetne a piacon a nemes édes, félédes szamorodniknak?
„Alkonyi László: Miben szenved a legnagyobb hiányt a Tokaji borvidék?
Jásdi István: Nem a jó borász hiányzik. Nem is a jó dűlők, a nemes hagyományok. Ma már nem is a jó édes és száraz borok, még ha az ízlésünk szerint - mint mindenütt - arrafelé is sok a gagyi, ami lefelé húzza a nevet és sajnos úgy tűnik a szabályozásokat is alulra állítja be. Láthatóan Hegyalján is (nemcsak ott) az összefogás hiányzik azok között, akik a jót akarják. Nem vagytok egymással elég toleránsak és nem fogadjátok el, hogy a jó célhoz különböző utakon is el lehet jutni - sokszor nagyon különböző alkatú embereknek. Pedig nem kellene messzire menni példáért.
Nézzük meg a villányiakat! Igaz, másik jó példám hirtelen nincsen. Talán Sopron. Egyik borvidéknek sincs ezek közül Tokajhoz hasonló adottsága, presztizse. (Persze Csopak az más!) Mégis: ha egy villányi borosgazdától, arról érdeklődsz, hogy kié a világon a második legjobb bor, akkor a szomszédjáét említi. Ennyi a titok. (...)
Alkonyi László: Szerinted miért nem nagyobb Hegyalja rajongótábora?
Jásdi István: A rajongótábor nagy, engem is beleértve. A fogyasztótábor a kicsi. Arra kellene receptet találni, hogyan lehet a rajongót fogyasztóvá tenni. Jó néhány tokaji kollégát ismerek, aki ha borozni támad kedve, sokszor inkább csopaki olaszrizlinget iszik. Nem feltétlenül akarom nektek megmondani a tutit, de nem lehet, hogy a nagy édesek mellett, a száraz furminton túl, több esélye lehetne a piacon a nemes édes, félédes szamorodniknak stb? Az édes borok igényét ma közvetlenül az aszút követően - de mennyiségben messze fölötte- az édes merlot-val szolgálják ki.
Ez egyébként Németországban is népszerű lehetne. Nem a gagyiról beszélek. Jó savú, jól iható, nemes, de olcsóbb borokról. Az arisztokratizmusba belepusztulhatunk. Persze lehet, hogy tévedek. Még valami. Ha már van autópályátok, lehet olyan vonzóvá tenni a Hegyalját mint a déli végeket. Otthon kellene eladni a borok felét az ilyen Mi-méretű borászatoknak. Hozzátok Lengyelország is nagyon közel van.”