Ókeresztény kápolnát találtak

2011. március 04. 13:43

A pécsi római temető területén egy ókeresztény kápolna nyomaira bukkantak a régészek. A feltárás még várat magára, a felfedezést viszont egy mai kiállításmegnyitón bejelentik.

2011. március 04. 13:43

A Cella Septichorához hasonló felépítésű, háromkaréjos ókeresztény kápolna nyomait fedezték fel régészek Pécsett. A felfedezést azon a kiállításon fogják bejelenteni, melyet pénteken rendeznek az elmúlt évek pécsi, illetve baranyai régészeti feltárásairól.

Az újonnan megtalált kápolna a Pécsi Székeskáptalan által birtokolt Rózsakert területén van. Itt az eredeti szándék szerint szórakozóhely épült volna. A közvetlen környezet feltárása még nem történt meg, ám a terület az egykori római temető helyén található, ez alátámasztja a kápolna létét.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
József42
2011. március 07. 03:52
..., megteszi.’ Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott és kísérőihez fordult: ’Bizony mondom nektek, Izraelben nem találtam ekkora hitet. Ezért mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és letelepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek királyságában, az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségbe.” (Mt 8: 8). Negatív érv: Az Üdvözítő soha nem óvott egyetlen katonát sem a hivatásától. A jézusi mondás – „aki kardot ragad, az kard által vész el” (Mt 26: 52) – nem kötődik a kérdéshez. Nyilván nem annak állítása, hogy minden fegyverforgató fegyver által hal meg, hiszen ezt már a tapasztalat sem támasztja alá. Ennek a mondatnak jelentése kettős: 1. Ki miben vétkezik, abban bűnhődik (ez az általános). 2. Szent Péter hevességével a megváltás tervét hátráltatta (ez az eseti). Krisztus ezzel a helyzethez illő hasonlattal figyelmezteti Szent Pétert: Ha nem hajlandó elfogadni, hogy a Megváltónak szenvednie kell, bűnhődni fog makacsságáért. (Némely szentírásmagyarázó ennek tudja be, hogy Péter háromszor is megtagadta az Üdvözítőt.) Az Egyház jelen lehet a katonák körében (tábori püspökség): „Mielőtt a csata megkezdődnék, lépjen elő a pap, és szóljon a harcosokhoz!” (MTörv 20: 2). A felebaráti szeretetet a hiteles katolikus tanítás a szeretet rendje szerint értelmezi, ezért bizonyos szektáktól eltérően elismeri a jogos önvédelem és az önvédelmi háború jogosságát. A katolikus egyház tehát semmiképpen sem vallja az abszolút pacifizmus elvét. Elítéli a jogtalan agressziót, az öncélú kegyetlenkedést, de azt is vallja, hogy a puszta fegyvernyugvás nem jelent igazi békét, mert a béke csak az igazság gyümölcse lehet, ahogy ezt XII. Piusz emlékezetes pápai jelmondata kifejezte. Ld. még: http://mek.niif.hu/07800/07883/html/hitvedelem3.htm#_Toc250390965
kulalak
2011. március 04. 22:42
Septichora=hetkarejos Trichora=haromkarejos A Rozsakert vendeglo volt nagy kerthelyseggel es nagy zajjal a szocializmus idejen. Mit kell elvegeznem, hogy ujsagiro legyek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!