Egyre többen olvasunk

2010. december 02. 09:09

Egy friss kutatásból kiderült: a magyar lakosság fele évente egyetlen könyvet sem olvas. Kedvező azonban, hogy a másik tábor egyre gyakrabban vesz könyvet a kezébe. Az irodalom vetélytársa már nem a tévé, hanem az internet, amit viszont sokan a klasszikus értelemben vett olvasásra használnak.

2010. december 02. 09:09

Felmérés készült az Olvasás Éve kampány részeként, melynek során kiderült: a hazai lakosság fele évente egy könyvet sem olvas el - ez a szám azonban még mindig javuló tendenciát mutat az elmúlt öt évhez képest. Akik viszont olvasnak, azok körében körülbelül húsz százalék az, aki havonta legalább egy könyvet elolvas. A felmérés tanulsága szerint növekszik azoknak a tábora, akik intenzívebb olvasókká válnak. Gergely Ferenc kutatásvezető elmondta: „A fiatalabb generációknál az internet egyre inkább átveszi az olvasás szerepét. Ők sokkal több időt - már a tévézésnél is több időt - töltenek internetezéssel”.

Dippold Péter projektvezető hozzátette: „A internet terjedése ellenére összességében nem csökkent, sőt nőtt az olvasók száma. Pont ez jelzi, hogyan lehet tovább népszerűsíteni az olvasást”. Dippold azt is elmondta, hogy a Széchenyi könyvtárpályázat egyik fontos része az elektronikus katalógus bővítése: az 1926 után megjelent könyvek online oldalon lesznek kereshetőek. A Széchenyi Könyvtár továbbá részt vett a több intézménnyel közös online katalógushálózat kifejlesztésében is a könyvtárközi kölcsönzés elősegítése érdekében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!