Már 1655-ben is volt farmer?

2010. szeptember 22. 11:31

Egy XVII. századi észak-olaszországi művész festményeit a héten mutatták be egy kiállításon Párizsban. Az alkotásokon vezérmotívumként tűnik fel a jól ismert indigókék anyag.

2010. szeptember 22. 11:31

Ezidáig kevés feljegyzés állt rendelkezésre azokról az olcsó anyagszállítmányokról, amelyek Genovából érkeztek Európa északi városaiba a 17. század közepén. Egy XVII. századi észak-olaszországi művész festményein viszont minden bizonnyal farmert láthatunk: néha széthasítva, olykor egy parasztasszony szoknyájaként vagy éppen egy kolduslegény kabátjaként ábrázolva. A művek eredetét Velence térségébe helyezték a szakértők.

Egy korabeli brit szabó elbeszélése szerint az általa használt anyagok Genovából, a farmer szülőhazájából érkeztek. A kurátorok szerint a képeken használt színárnyalat pontosan megegyezik azzal az indigókékkel, amelyet a mai farmerek befestéséhez használnak - holott manapság Amerikával és az 1950-es 1960-as évekkel azonosítják a farmer viselését.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!