Film egy grönlandi tragédiáról

2010. augusztus 31. 12:57

Szombaton mutatták be Louise Friedberg filmjét, mely fél évszázaddal ezelőtt dánná átnevelni próbált grönlandi gyerekekről szól.

2010. augusztus 31. 12:57

Louise Friedberg rendező filmet készített Grönland történelmének egyik legnagyobb port kavart tragikus történetéről. A szombaton Nuukban debütáló alkotás egy kegyetlen társadalmi kísérletről szól, melynek során huszonkét grönlandi gyermeket próbáltak meg „modern dánként” felnevelni.

Az ötvenes években 9 lányt és 13 fiút szakítottak ki családi környezetükből, és próbálták meg Dániában felnevelni őket. A fiatalok legnagyobb részénél pszichés zavarok alakultak ki. Voltak ugyan, akik halálukig Dániában maradtak, ám sokukat egy év után haza kellett küldeni, ahol árvaházba kerültek. A programban részt vevők fele még gyermekkorában elhunyt.

A politikai hatások máig látszanak: Lars Lökke Rasmussen dán miniszterelnök 2009-ben sem volt hajlandó bocsánatot kérni az áldozatoktól és kártérítést felajánlani. Erre grönlandi kollégája, Kuupik Kleist kérte fel.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!