Pat Metheny a Margitszigeten

2010. június 29. 12:42

A jazzgitár megújítója lép fel zenésztársaival a Magitszigeti Szabadtéri Színpadon. A virtuóz Metheny védjegye a különböző műfajok és stílusok keverése: jazz, pop, jazzrock, blues, swing a zenész gitárján harmonikusan ötvöződnek egységbe.

2010. június 29. 12:42

Pat Metheny az elmúlt években többször és több formációban járt Magyarországon, de most igazán nagy szenzációnak számít, hogy a legendás Pat Metheny Grouppal lép színpadra, amely 1977 óta létezik több felállásban. Ezúttal három olyan zenésszel - szerzőtársával, a zongorista Lyle Mays-al, a nagybőgős Steve Rodbyval és a dobos Antonio Sanchezzel - hallhatjuk Methenyt, akik több évtizede muzsikálnak vele.

A zenész első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life-fal újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitár hangzást a zenészek új generációja számára. Metheny olyan művészekkel zenélt együtt mint Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója ugyanúgy, mint a modern jazz vagy rock daloké. Többfajta gitár kifejlesztésében is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz gitár.

Pat Metheny többször is elnyerte a legjobb jazzgitáros címet és aranylemez lett a Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. Tizenhét Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban. Maga a Pat Metheny Group hét egymást követő évben kapott Grammy Díjat hét egymást követő albumért. Életének legnagyobb részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!