Életműdíjat kap Jancsó

2010. március 24. 12:14

A Febiofest nemzetközi filmfesztivál elismerését vasárnap este veszi át a világhírű magyar filmes Pozsonyban, ahol - Berlinhez hasonlóan - újra vetítik klasszikus műveit.

2010. március 24. 12:14
A Magyar Filmunió közleménye szerint a Febiofest nemzetközi filmfesztiválon, ahol Jancsó Miklóst életműdíjjal jutalmazzák, retrospektív vetítéssorozatot is tartanak a kétszeres Kossuth-díjas rendező legemlékezetesebb produkcióiból. Ennek keretében tíz filmet tűznek műsorra, melyek között megtalálható lesz a a locarnói díjas Szegénylegények (1965), a Fényes szelek (1968), a Cannes-ban díjazott Még kér a nép (1971), a chicagói díjas Szerelmem, Elektra (1974), a Velencében kitüntetett Szörnyek évadja (1986) és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998) című játékfilm is.

A fesztivál közönsége a hétvégén akár személyesen is találkozhat az újító szellemű rendezővel. A napokban tűz műsorra több Jancsó-filmet a berlini Brotfabrik mozi is, ehhez kapcsolódva a Berliner Zeitung interjút jelentetett meg a filmessel „Mozi, mint a méz - Jancsó Miklós a nagy magyar filmrendező a jó királyokról, filmről és valóságról” címmel

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. március 25. 18:02
Ha Jancsó valóban olyan nagy tehetség volt filmrendező korábban- mert már régen nem az- akkor miért nem teltek meg a mozik az általa rendezett filmek vetitésekor. Meggyőződésem, hogy a magyar történelemről szóló- siker regényeket hitelesen, az iró betüi alapján vászonravivő- filmek Jancsót kenterben verték. Egy filme sikerült- a szegénylegények-. és ebből, meg a szociknak tetsző polgárpukkasztásból élt és miatta sokáig nem jöhettek a fiatalok. És óriási büne: ahogy Wajda a lengyeleknek a szabadságot jelentette, vajon mit jelentett Jancsó a magyaroknak. Nem sorolom fel, hogy mely filmek a jobbak, mert akkor ma nem végzek!
honphibu
2010. március 25. 09:01
"Jo, hogy most megkapja meg igy utoljara ezektol a dijat, ami az arulasaiert es a gerinctelensegert jar neki." Meséld már el, miért kap külföldi díjat ezért! Egyébként nekem sem a legjobb magyar rendező, de ezek a támadások, egyrészt elvtelenek, másrészt túlnyomó részt erőltetett butaságok.
blogen
2010. március 24. 17:42
Jancsó a liberálisok Csurkája. Évtizedek óta nem láttunk tőle semmi értékelhetőt és ez a hanyatló korszaka neki is egybeesik a politizálása kezdetével.
balbako_
2010. március 24. 17:04
Nem tudom, én Jancsót mint filmest, mint embert semmire sem becsülöm. Voltak értelmiségi műhelyek akik abból, hogy meztelenül mászkáltak nők, kiolvasták, hogy ellenzéki, keményen odamond a hatalomnak, ilyesmit. Én a világon semmit nem tapasztaltam, csak azt, hogy kevesen nyaltak be úgy a hatalomnak mint ő. Nem is eredménytelenül, röpködhetett Róma New York felé akkor, amikor anyaszülte Csehszlovákiába sem mehettek. Újabban egy ocsmány trágár vénembert látok ballíb elkötelezettséggel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!