Az NDK ellenezte a beatkultúrát

2010. március 18. 16:06

A hallei Beatles-múzeum a zenekarnak az NDK fiatalságára kifejtett hatását, illetve a szocializmus beatellenes cenzúráját mutatja be különleges kiállítás keretében.

2010. március 18. 16:06
A május 23-ig látható időszaki tárlat a zenekar hatalmas slágere nyomán az All You Need Is Beat címet viseli. A kiállítás anyagának összeállításában jelentős segítséget az állambiztonsági hivatal beatkultúra elleni dokumentációja nyújtott. A szervezők az állambiztonsági aktákon kívül elsősorban újsághírek információit és televíziós dokumentumműsorok anyagait használták fel.

A Beatles iránti rajongás 1964-ben kezdődött világszerte. Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának vezetője azonban a zenekar „antiszocialista mentalitása” miatt meg akarta állítani a mániát. Tényleg le kell másolnunk minden szemetet, ami Amerikából érkezik? Úgy vélem, elvtársak, hogy véget kell vetnünk a je-je-je monotóniájának" - jelentette ki Ulbricht 1965 decemberében.

Ulbricht véleményét persze az FDJ szocialista ifjúsági szervezet is osztotta, csökkenteni akarták a nyugati zenék elérhetőségét, egyik akciójuk során például húszezer rádióantennát fűrészeltek le az aktivisták.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!