Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Brenzovics László a miniszterelnök kijevi útja után: „Újra kellene gondolni a magyar–ukrán szerződést”

2024. július 05. 06:21

Orbán Viktor kijevi látogatása a kárpátaljai magyarság jogérvényesítési harcának is komoly hajtóerőt adhat.

2024. július 05. 06:21
Media Briefing Of Prime Minister Of Hungary And Ukrainian President Volodymyr Zelensky In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images

A Magyar Nemzet interjút készített a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, Brenzovics Lászlóval, aki bátor cselekedetnek tartja, Orbán Viktor Kijevbe látogatott. Álláspontja szerint a legfontosabb kérdés, a béke kérdése mellett, hogy a miniszterelnök újra kiállt a kárpátaljai magyarság jogai mellett.

Azt szeretnénk, ha az óvodától az egyetemig lehetővé válna a magyar nyelvű oktatás, valamint a szabad nyelvhasználat az élet minden területén. Azt szeretnénk, hogy élhessünk azokkal a jogokkal, amelyek 2014 előtt biztosítva voltak számunkra”

– mondta Brenzovics László.

Az elnök hangsúlyozta az interjúban, hogy magyar kormány mindig fontosnak tartotta a határon túli magyarság, így a kárpátaljai magyarok jogainak érvényesítését. Emellett rámutatott, hogy a magyar kormány tiltakozott az ellen, hogy 2014 után a kárpátaljai magyarságot megfosztották a szerzett jogaiktól. Hangsúlyozta, hogy az európai uniós csatlakozási szerződések keretmegállapodása szerint Ukrajnának rendeznie kell ezeket a kérdéseket. „Újra kellene gondolni a magyar–ukrán szerződést, és egy újabb, kétoldalú megállapodást kellene kötni, amelyben szerepelnek a kárpátaljai magyarok jogai is” – tette hozzá a KMKSZ elnöke.

Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy Kárpátalja a háború viszontagságai ellenére még ma is a „béke szigete”. Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság inkább erőforrás az ukránságnak, mintsem probléma vagy nemzetbiztonsági kockázat. Szerinte a magyar kormány következetesen támogatja a kisebbségi jogokat, és történelmi jelentőségűnek nevezte hazánk humanitárius segítségnyújtását.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­x­­i­ ­­p­­u­­­n­c­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
2024. július 05. 08:54 Szerkesztve
Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke ---- Mi a csoda, létezik még a KMK és van is a Közveszélyes Munkát Kerülőknek Szervezete? Sőt ifjusági tagozata is? Nahát! Ez igen beszédes.
zabszem
2024. július 05. 08:18
Akkor bízzál az ukrán vezetésben, ha ló legel a sírján... Ezek simán megígérik, majd ilyen-olyan ürüggyel visszacsiálják az egészet. A NATO tagságukba soha nem kell beleegyezni.
Hajnóczi Kristóf
2024. július 05. 08:02
Mi a helyzet a beregszászi járás autonómiatervezetével? Mi lenne, ha az uniós csatlakozási tárgyalásokon a lehető legtöbbet kérnénk, nem csak a 2014 előtti állapotok visszaállítását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!