Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Veszettül keresik a választ a német médiában: miért szavaz egyre több fiatal a jobboldalra?

2024. június 11. 19:40

Nagy vihart kavart Németországban az EP-választások eredménye, különösen a fiatal szavazók állnak a figyelem középpontjában.

2024. június 11. 19:40

Nyitókép: RALF HIRSCHBERGER / AFP

Két és fél évvel ezelőtt a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek jövője ragyogónak tűnt Németországban, mivel a pártok népszerűek voltak a fiatalok körében. A 2021 szeptemberében tartott szövetségi választásokon a Zöldek 23 százalékkal az első helyen végeztek a 18-24 évesek körében, szorosan követték őket a liberálisok 21 százalékkal. Ekkor azt mondták: 

„A fiatalság oktatásra és klímavédelemre vágyik”,

utalva a sok első szavazóra, akik a sárga és zöld pártokra szavaztak. Az EP-választásokon azonban teljesen más kép rajzolódott ki. Az első alkalommal szavazó 16-17 évesek között 

sem az FDP, sem a Zöldek nem végeztek az élen. Az első helyen a CDU/CSU szerepelt 17 százalékkal, közvetlenül mögöttük az AfD 16 százalékkal.

Számos kis párt is vonzotta a fiatal választókat. A Zöldekre viszont mindössze 11 százalék szavazott, az FDP-re pedig csak 7 – a 2021-es szövetségi választásokhoz képest ez extrém visszaesés. Hogyan történt ez az eltolódás?

„A fiatalok választási magatartását kevesebb elkötelezettség, nagyobb nyitottság jellemzi”magyarázta Thorsten Faas politológus a BR24-interjúban. „Ez azt eredményezi, hogy választásról választásra jelentős eltolódásokat látunk, attól függően, hogy éppen milyen témák dominálnak.” 

Ennél a választásnál viszonylag sok szó esett bevándorlásról és integrációról.

Ez különösen az AfD-nek kedvezett. „Léteznek gazdasági és kulturális aggodalmak a társadalmon belül” – elemzi Jasmin Riedl politológus, „és a szélsőjobboldali pártok ezekre az aggodalmakat és félelmeket adnak választ.”

Forrás: BR24


Miért vonzódnak a fiatalok az AfD-hez?

A 2021-es szövetségi választásokon a 18-24 évesek 7 százaléka szavazott az AfD-re – most az EP-választásokon a 16-24 évesek 16 százaléka. Honnan ez a növekedés? „A szociális egyenlőtlenség fontos téma” – mondja Simon Schnetzer ifjúságkutató magyarázatként, „és ha a fiatalok úgy érzik, hogy a jelenlegi kormány nem javít ezen, akkor alternatívákat keresnek.”

Egy másik tényező, az AfD domináns jelenléte a közösségi médiában – különösen a TikTokon. „Sok tanulmányt láttunk, hogy a párt szinte domináns pozíciót tölt be a közösségi hálózatokban” – összegzi Thorsten Faas politológus. „A közösségi média az a tér, ahol az AfD rendkívül sikeres a többi párthoz képest” – véli Simon Schnetzer ifjúságkutató is.

Milyen témák foglalkoztatják a fiatalokat?

A közösségi médiában az AfD nyilvánvalóan jobban képes megjeleníteni a fiatalok aggodalmait, mint mások. Abban a felmérésben, amiben arról érdeklődtek, hogy mitől félnek leginkább az emberek Németországban, a 18-34 évesek az első helyen a bűnözést (69%), majd az éghajlatváltozást (65%) és az aggodalmat, hogy az élet Németországban erősen megváltozik (60%) jelölték meg.

„A bűnözéstől való félelem a migrációval függ össze” 

– magyarázza Jasmin Riedl politológus, „a bevándorlás témája az Európai Unión belül már régóta napirenden van.” Látható, hogy a jövővel és a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmak dominálnak a fiatalok körében.

Migráció és menekültügy a fiatalok fókuszában

Boris Palmer tübingeni polgármester számára a migráció a döntő téma. A Facebookon a fiatal férfiak beáramlását említi a fiatalok a választási magatartásuk okaként. 

„Úgy érzik, hogy a Maghreb-ből és a Közel-Keletről érkezők erőszakos viselkedésétől való félelmüket nem veszik komolyan, vagy rasszizmusnak minősítik”

– írja Palmer. Ezekkel az élethelyzetekkel ütköznek 

„a woke-dogmák és a nyitott határok”

– folytatja Palmer.

Hogy a migrációs téma nagyobb szerepet játszik, azt a Tui-Alapítvány nemrég megjelent ifjúsági tanulmánya is mutatja. Hat európai országban 6000, 16 és 26 év közötti fiatalt kérdeztek meg. 

Évek óta először nem az éghajlatváltozás volt a fiatalok legégetőbb problémája, hanem a migráció és a menekültügy. Németországban volt a legmagasabb azok aránya, akik így gondolják.

Miért kaptak olyan sok szavazatot a kis pártok?

A 16-24 évesek körében meglepő a kis pártokra szavazók magas aránya is. Az ő arányuk 28 százalék. Az AfD eredményeire tekintve azonban látható, hogy nem minden fiatal progresszív választó. 

A kis pártok sikerei ellenére a fókusz mégis az AfD, a fiatal választók körében, elért jó eredménye áll. „Ezért meg kell vizsgálni, hogyan lehet visszanyerni a fiatal generációt” – nyilatkozta Christian Doleschal CSU-politikus. Eva Lettenbauer a Zöldektől azt mondta, hogy jelenleg elemzik, mi okozta ezt, mert nagyon fontos.

A Bajor Ifjúsági Szövetség (BJR) azonban azt nyilatkozta, hogy az eredményt a fiatalok körében ne tekintsék az AfD nagy sikerének: „a 16 és 24 év közötti első választók nagy többsége Európa mellett szavazott.”

Hogy a középpártok gyorsan vissza tudják-e szerezni a választókat az AfD-től, abban Jasmin Riedl politológusnak kétségei vannak.

 „A nagy kihívás az, hogy meglehetősen bonyolult és hosszú távú problémákkal állunk szemben.” Szinte állandó válságállapotban vagyunk, és ezeket a problémákat nem lehet egyik napról a másikra megoldani. „Az AfD nagy ajánlata az, hogy ezekre a bonyolult és összetett kérdésekre egyszerű válaszokat adnak.”

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mzperixx
2024. június 13. 08:56
Miért? 1) Mert ez a generáció már olyan iskolákba járt, melyekben gyakori élmény volt, hogy migráns klikkek, bandák uralták az iskolaudvart. Ugyanúgy, mint az iskola után a közösségi tereket. 2) Ezt a generációt nem szólítja meg a hagyományos média (tv, rádió, újságok), amit a globalista elit szinte teljesen átvett Németországban, és amivel elég nagy hatással mossák a médiafogyasztók agyát.
ptrfarkas43
2024. június 12. 18:20
Akkor most hol reccsent meg a rendszer?
zsolt196969
2024. június 12. 10:52
Az MP lenne nálatok a kis bajszos..........
2024. június 12. 09:20 Szerkesztve
A harminc alatti generációk a következőket várhatják a pártoktól: Zöldek: orbitális energiaköltségek, háború, migránshegyek SPD: hadkötelezettség, háború, migránshegyek CDU-CSU, FDP: az idősebbeknél felhalmozott vagyon védelme, nyugdijjárulék-emelés Most csodálkozunk h ez nem nyerő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!