Párizs után irány Brüsszel – így zajlott a tárgyalás Orbán Viktor és Emmanuel Macron között (GALÉRIA)

A miniszterelnök diplomáciai körútja csütörtökön is folytatódik: részt vesz Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcson.

A hatóságok szerint a nyúlra vagy pulykahúsra hajazó ízű rágcsálók falánk étvágyukkal és gyors szaporulatukkal fenyegetik az ökoszisztémát.
Kaliforniában szokatlan kéréssel fordulnak a lakosokhoz a helyi hatóságok, ugyanis azt javasolják, hogy vegyék fel étrendjükbe az „egyre agresszívabban terjeszkedő” mocsári hódokat is, hogy visszaszorítsák a rágcsálók terjedését. A vadon élő állatok szakértői szerint a pézsmapocok vagy mocsári hód, amelynek íze a nyúl és a pulykahús között mozog, komoly veszélyt jelent az élőhelyekre, falánk étkezési szokásai és gyors szaporulata miatt. A vadvédelmi szakemberek ezért arra ösztönzik az embereket, hogy a populáció szabályozása érdekében bátran tűzzék fel a rágcsálókat is az étrendjükbe – írta meg a Guardian.
A Dél-Amerikából származó, félig vízi életmódot folytató mocsári hód mára Kalifornia ökoszisztémáit fenyegeti azzal, hogy elpusztítja az élőhelyeket és kiszorítja az őshonos fajokat. Erin Huggins, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivője egy február végi nyilatkozatában kiemelte:
Bizonyos fajok fogyasztása segíthet megvédeni az őshonos vadon élő állatokat azáltal, hogy csökkenti számukat és korlátozza az ökoszisztémákban okozott károkat.”
Ugyanakkor hozzátette: „Ez azonban nem teljes megoldás, más természetvédelmi erőfeszítéseket is kombinálni kell ezeknek a fajoknak a hatékony ellenőrzése érdekében.” A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztérium (CDFW) adatai szerint a mocsári hódokat eredetileg a szőrmekereskedelem miatt hozták be az Egyesült Államokba, és azóta 18 államban telepedtek meg.
A rágcsálók mérete elérheti a 102 centimétert, így majdnem hód vagy kistestű kutya nagyságúak.
Bár az 1970-es években úgy vélték, hogy a mocsári hód kipusztult Kaliforniából, 2017-ben újra felbukkant, különösen a Sacramento-San Joaquin folyó deltájában és a környező vizes élőhelyeken. A szövetségi vadvédelmi tisztviselők ezért igyekeznek vonzóvá tenni a fogyasztását, hangsúlyozva annak „nyúl vagy pulykahús” ízét. A Nutria.com weboldalon receptek – például pörkölt vagy chili – is elérhetők az érdeklődők számára.
Nyitókép: Yann Schreiber / AFP
***