Kaliforniában szokatlan kéréssel fordulnak a lakosokhoz a helyi hatóságok, ugyanis azt javasolják, hogy vegyék fel étrendjükbe az „egyre agresszívabban terjeszkedő” mocsári hódokat is, hogy visszaszorítsák a rágcsálók terjedését. A vadon élő állatok szakértői szerint a pézsmapocok vagy mocsári hód, amelynek íze a nyúl és a pulykahús között mozog, komoly veszélyt jelent az élőhelyekre, falánk étkezési szokásai és gyors szaporulata miatt. A vadvédelmi szakemberek ezért arra ösztönzik az embereket, hogy a populáció szabályozása érdekében bátran tűzzék fel a rágcsálókat is az étrendjükbe – írta meg a Guardian.
A Dél-Amerikából származó, félig vízi életmódot folytató mocsári hód mára Kalifornia ökoszisztémáit fenyegeti azzal, hogy elpusztítja az élőhelyeket és kiszorítja az őshonos fajokat. Erin Huggins, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivője egy február végi nyilatkozatában kiemelte:
Bizonyos fajok fogyasztása segíthet megvédeni az őshonos vadon élő állatokat azáltal, hogy csökkenti számukat és korlátozza az ökoszisztémákban okozott károkat.”
Ugyanakkor hozzátette: „Ez azonban nem teljes megoldás, más természetvédelmi erőfeszítéseket is kombinálni kell ezeknek a fajoknak a hatékony ellenőrzése érdekében.” A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztérium (CDFW) adatai szerint a mocsári hódokat eredetileg a szőrmekereskedelem miatt hozták be az Egyesült Államokba, és azóta 18 államban telepedtek meg.
A rágcsálók mérete elérheti a 102 centimétert, így majdnem hód vagy kistestű kutya nagyságúak.