Rágcsáló a tányéron: Kalifornia a mocsári hódok fogyasztására buzdít a védekezés jegyében

2025. március 06. 06:11

A hatóságok szerint a nyúlra vagy pulykahúsra hajazó ízű rágcsálók falánk étvágyukkal és gyors szaporulatukkal fenyegetik az ökoszisztémát.

2025. március 06. 06:11

Kaliforniában szokatlan kéréssel fordulnak a lakosokhoz a helyi hatóságok, ugyanis azt javasolják, hogy vegyék fel étrendjükbe az „egyre agresszívabban terjeszkedő” mocsári hódokat is, hogy visszaszorítsák a rágcsálók terjedését. A vadon élő állatok szakértői szerint a pézsmapocok vagy mocsári hód, amelynek íze a nyúl és a pulykahús között mozog, komoly veszélyt jelent az élőhelyekre, falánk étkezési szokásai és gyors szaporulata miatt. A vadvédelmi szakemberek ezért arra ösztönzik az embereket, hogy a populáció szabályozása érdekében bátran tűzzék fel a rágcsálókat is az étrendjükbe – írta meg a Guardian.

A Dél-Amerikából származó, félig vízi életmódot folytató mocsári hód mára Kalifornia ökoszisztémáit fenyegeti azzal, hogy elpusztítja az élőhelyeket és kiszorítja az őshonos fajokat. Erin Huggins, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivője egy február végi nyilatkozatában kiemelte:

Bizonyos fajok fogyasztása segíthet megvédeni az őshonos vadon élő állatokat azáltal, hogy csökkenti számukat és korlátozza az ökoszisztémákban okozott károkat.”

Ugyanakkor hozzátette: „Ez azonban nem teljes megoldás, más természetvédelmi erőfeszítéseket is kombinálni kell ezeknek a fajoknak a hatékony ellenőrzése érdekében.” A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztérium (CDFW) adatai szerint a mocsári hódokat eredetileg a szőrmekereskedelem miatt hozták be az Egyesült Államokba, és azóta 18 államban telepedtek meg.

 A rágcsálók mérete elérheti a 102 centimétert, így majdnem hód vagy kistestű kutya nagyságúak.

Bár az 1970-es években úgy vélték, hogy a mocsári hód kipusztult Kaliforniából, 2017-ben újra felbukkant, különösen a Sacramento-San Joaquin folyó deltájában és a környező vizes élőhelyeken. A szövetségi vadvédelmi tisztviselők ezért igyekeznek vonzóvá tenni a fogyasztását, hangsúlyozva annak „nyúl vagy pulykahús” ízét. A Nutria.com weboldalon receptek – például pörkölt vagy chili – is elérhetők az érdeklődők számára.

Nyitókép: Yann Schreiber / AFP

***

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2025. március 06. 09:58
Ja, amikor a zöldek színt váltanak!
Búvár Kund
2025. március 06. 08:40 Szerkesztve
Nem kell kérem itt borzongani. Itt nálunk is védettségéig rengeteg hódot ettek. Annyit, hogy gyakorlatilag ki is írtották. Hogy miért? Azért mert annak idején az egyház, "vizi" életmódja miatt halnak minősítette a hódot, ezért böjt idején is fogyasztható volt. Ha jól emlékszem néhány évvel ezelőtt épp itt a Mandin olvastam, hogy a balti államokban most is sok hódot esznek, mert ott nem minősül veszélyeztetett állatnak, szabadon vadászható a mai napig.
Obsitos Technikus
2025. március 06. 08:09
Védd a fákat, egyél hódot! A hülyék birodalmában ez is megvalósult.
Csubszi
2025. március 06. 08:04
A patkányok hódot esznek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!