Szakértő: Az oroszok olyanok, akár az óriáskígyó, próbálják kiszorítani az életet az ukrán hadseregből

2024. július 26. 20:16

A számok és a jelentések alapján úgy tűnik: változás állt be a hosszú ideje befagyott ukrán fronton – számolt be Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő, az MCC kutatótanára az Ultrahang adásában.

2024. július 26. 20:16
null

Nyitókép: Az orosz-ukrán háború valósága/Donyeck/Anatolii STEPANOV / AFP

Változást lehet érzékelni az ukrán fronton és úgy tűnik kezd beérni az oroszok fojtogató taktikája – erről beszélt Somkuti Bálint az Ultrahang adásában. „Két olyan katlan kezd kialakulni, aminek később lehet jelentős szerepe. Az egyik egy Toretsk nevű kisváros körül kezd kialakulni a front délebbi szakaszán, a másik pedig valamivel északra, egy Sziverszk nevű város körül kezd formálódni. Ez utóbbi azért fontos, mert a sokat emlegetett és szinte teljesen szétlőtt Bahmutnak ez volt a párja a második ukrán védővonalban” – fejtette ki at biztonságpolitikai szakértő. 

Hozzátette: úgy tűnik, nem a hagyományos lerohanás taktikáját használják az oroszok, hanem bekerítik a településeket. 

„Valószínűleg az a döntés született az ukrán katonai vezetés részéről, hogy ezeket a területeket, nem mondom, hogy feladják, de harcolva vonulnak vissza innen, miközben máshol rendkívül hevesen védekeznek” – mondta a hadtörténész azzal kapcsolatban, hogy az ukránok több helyen visszavonultak. A szakértő szerint az oroszok úgy viselkednek, mint egy óriáskígyó: próbálják kiszorítani az életet az ukrán hadseregből, és ezt úgy akarják elérni, hogy újabb és újabb pontokon indítanak támadást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti Bálint elmondta: elméletben nem állnak rosszul az ukránok az emberi erőforrás tekintetében. Szerinte azonban egyre több jele van annak, hogy a lakosság nem akar már annyira harcolni, csak nem nagyon van választása. 

Végsőkig nem lehet feszíteni egy nemzet ellenálló képességét” 

– mondta a szakértő hozzátéve, hogy a felmérések alapján egyre többen vannak, akik hajlandóak lennének területet feladni a békéért. Később megjegyezte: valószínűleg más európai nemzet nem bírta volna olyan sokáig az oroszok ellen, mint Ukrajna. 

Ezt is ajánljuk a témában

Meddig bírja Ukrajna?

Az oroszok folyamatosan gyengítik az ukránok katonai infrastruktúráját. Ebben egyfajta tudatosság látszik – mondta Somkuti Bálint. 

Van egy tálib mondás, hogy »nektek óráitok vannak, nekünk meg időnk.« Az orosz stratégiában is az látszik, hogy apránként, darabról darabra fonják össze azt a halálos hálót, ami Ukrajnát fojtogatja. S ennek a részei az energetikai infrastruktúra elleni támadások is.”

Hozzátette: Ukrajna jelentős részén több órás áramkimaradások vannak. Ez teljesen felrúgja a normális életet. 

„Az oroszok már magukat az erőműveket támadják. Innentől kezdve az a helyzet, hogy szépen lassan teszik tönkre az energetikai infrastruktúrát. teszik tönkre az ukrán hadiipart. Az ukrán hátországot. (...) Az ezer szúrás stratégiája előbb utóbb kimerít bárkit” – jelentette ki a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. július 29. 15:22
Már kiszorították. Ukrajna egy olyan állam, amelyik nem termel semmit, a gazdasága halott, hitelekből él, az állam működéséhez szükséges összes kiadás beleértve a hadsereget is hitelből megy. Munkaképes polgárai elhagyták vagy a fronton pusztulnak.
naezsokk
2024. július 28. 21:32
Oh de ismerős. Belőlünk a szart is kiszorították az évszázadok alatt. Majd most, miután körben mindenki utál bennünket, majd most jobb lesz!
Hobby024
2024. július 27. 07:03
Ez nemcsak Ukrajna, hanem a pökhendi, saját nagyságától még mindíg mámoros EU, és a NATO európai haderejének óriási veresége lesz. A saját magukat ajnározó, korrupt háborús héják nem veszik észre, hogy a gazdaságban, és a fronton alapvető változás állt be. Ők még mindíg a magas lóról, valami erkölcsi piedesztálról beszélnek nem észrevéve, hogy Európa gazdasága régen megbicsaklott, haderejét elsorvasztotta. Ideje lenne leszállni a magas lóról, mert iszonyatos lesz a talajfogás. A történelem wokeostól, genderestől, hamis, álszent hazug morálostól fogja őket elsöpörni Ukrajnával együtt.
backsplash
2024. július 27. 06:24
Az elsődleges cél, a védvonal fontos pontjainak elfoglalása mellett ezeknek a bekerítéseknek más célja is van: minél nagyobb élőerő-és az eszközveszteséget okozni az ukránoknak. Mindig csak annyira nyomnak a településközpont irányába, hogy az ukránok úgy érezzék, érdemes védekezni. Kénytelenek is, mert számukra elsődleges cél időt nyerni és lassítani a területvesztést, nem engedhetik meg maguknak, hogy bármilyen védhető helyet elengedjenek. Úgy érzik, az idő nekik dolgozik. Ezt használják ki az oroszok. A támadások alatt az orosz légierő és a tüzérség fontos koordinátákhoz jut a gyalogságtól. Rengeteg ember és eszköz veszik oda ezekben a katlanokban, és rendesen visszaveti az ukrán katonák morálját, ugyanis akit a katlanba vagy más néven tűzzsákba vezényelnek, az jó eséllyel meg is hal. Az oroszok veszteségei csak addig nagyobbak, amíg a stratégiai pozíciókról leverik az ukránokat, akik ezeket a pozíciókat igyekeznek jól védeni, utána megfordul a tendencia és beindul a daráló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!