Ezt tudjuk eddig a Trump elleni merényletről

2024. július 14. 09:04

Rálőttek Donald Trump republikánus elnökjelöltre egy szombati kampánygyűlésen. Összeszedtük, mit lehet tudni eddig a merényletről.

2024. július 14. 09:04
Photoflash | Trump escorted off stage during Pennsylvania Rally after loud noises rang out in crowd

Fotó: Xin Hua / XINHUA / Xinhua via AFP

Merényletkísérletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök ellen. A lövöldözés szombat délután történt a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen. 

A fegyveres több lövést adott le egy magas épületről a gyűlésen kívülről, mielőtt a titkosszolgálat munkatársai megölték.

Rendőrségi források szerint a lövöldöző egy épület tetején tartózkodott. Videókon látható, amint a vérző arcú Trumpot gyorsan elviszik a biztonságiak.

Ezt is ajánljuk a témában

Szemtanúk beszámolói szerint a néhányan kezdetben azt hitték, hogy a hangok tűzijátékok voltak, míg mások arról számoltak be, hogy lövések találtak el embereket.

Trump a közösségi médiában elárulta, hogy a jobb füle felső részét találta el egy golyó.

Joe Biden elnök a lövöldözés után beszélt Trumppal. Biden korábban azt mondta, hálás, hogy Trump biztonságban van. Elítélte a lövöldözést, és az összefogására szólított fel, mondván: „Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az FBI azonosította a Trump-gyűlésen lövöldöző, 20 éves Thomas Matthew Crooksot 

A szövetségi nyomozó hatóság korábban merényletkísérletnek nevezte a támadást.

Sajtóértesülések szerint Donald Trump egyik támogatója is meghalt, rajta kívül ketten megsebesültek.

A nemzetközi vezetők sorra osztják meg együttérzésüket kifejező üzeneteiket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt írta: „Megdöbbenéssel értesültem Donald Trump volt amerikai elnök pennsylvaniai nagygyűlésén történt lövöldözésről. Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Soha nem szabad, hogy az erőszak győzedelmeskedjen. Megkönnyebbülve értesültem arról, hogy Donald Trump már biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki”.

A történtekre Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is reagált.

Ezt is ajánljuk a témában

Gondolataim és imáim Trump elnökkel vannak ezekben a sötét órákban” 

– írta a magyar kormányfő az X-en.

Donald Trump repülőgépe nemrég leszállt a New Jersey állambeli Newark repülőterén.

A Trump-kampány kommunikációs igazgatóhelyettese, Margo Martin egy videót tett közzé az X-en, amelyen Trump leszáll a repülőgépről. Martin azt fűzte a videóhoz:

Soha nem fogja abbahagyni a harcot Amerikáért”.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump a merénylet után nem sokkal már mindenkit biztosított arról, hogy nem ijedt meg. „Soha nem adom meg magam!” – írta e-mailben támogatóinak a volt elnök.
 

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
genusnexxt
2024. július 14. 13:45
valerian-0 2024. július 14. 12:51 "Orbán ne legyen" Ez a végkövetkeztetésed helytálló, bár az útat, ami a felismeréshez vezet rosszul interpretáltad Buksika. A kipcsak cgánynak azért kell mennie, mert olyan szintre züllesztette az országot, ahol majd katonák ugranak be tanítani, ahol egy kulcscsonttörést csak 5 nappal a baleset után tudnak műteni a 3. korházban, mert a előző kettőben "átmenetileg" szünetelnek, vagy ahol a MÁV nevű közlekedési vállalat arra kéri az utazni vágyókat, hogy halasszák el az utazásukat, mert képelen akárcsak XX. századbeli szolgáltatást nyújtani, ráadásul Románia is kanyarban előzött minket Buksika. Csahogy mindezekhez Trumpnak nincs sok köze, nem is tudom miért keverted bele ebbe a topicba a kipcsak-cigányt? #pedofidesz #csicskaorban
Mich99
2024. július 14. 13:14
"Az AR-15-ös vagy hasonló puskák voltak az elsődleges fegyverek a modern amerikai történelem 10 leghalálosabb tömeges lövöldözésének felében: [103] [104] a 2012-es Sandy Hook általános iskolai lövöldözés , a 2017-es Las Vegas-i lövöldözés , a 2017-es Sutherland Springs templomi lövöldözés , [105] a 2018-as parklandi középiskolai lövöldözés , [106] és a 2022-es Robb Általános Iskola lövöldözése ..." (Wiki) Tehát nem mesterlövész-, hanem népírtó-fegyver...
genusnexxt
2024. július 14. 12:38
bajai__ 2024. július 14. 12:34 "Egy ember halála nem számít neked?" Békepárti vagyok, nekem minden élet számít Buksika. Aki ölni akart egy regisztrált republikánus volt. Neki nem számít, majdnem megölte a saját elnökét is. #pedofidesz #csicskaorban
krisz09
2024. július 14. 12:34
"Regisztrált republikánus", "republikánus belügy" Ez nagyon jó, egyre jobb. Milyen egy precíz és gondos ember volt ez a merénylő. Mivel merényletre készült, előtte gondosan beregisztrált nagyon dörzsölt módon a célszemély pártjához, nem a célszemély ellenfeléhez, nehogy kiderüljön a kis turpisság. Az usa Bélái a kocsmában jól kifundálták ezt a dolgot és sikeresen félrevezettek mindenkit, nagyon kis cselesek voltak, most így már senki sem kételkedik abban, hogy a 20 éves merénylő egy hithű republikánus volt. Aki már vagy 20 éve becsülettel tolta a párt szekerét. De Trump már őt is kiakasztotta, nem is bírta tovább cérnával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!