Durva fenyegetésbe kezdett Putyin: Egy új rakétaválság kirobbantását kockáztatja az Egyesült Államok

2024. július 28. 13:55

Oroszország még korábban egyértelművé tette, hogy ha ezt meglépi az USA, akkor „potenciális célpontnak” tekintik Berlint.

2024. július 28. 13:55
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha Washington 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, akkor Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni.

Az orosz haditengerészet napja alkalmából Szentpéterváron az orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt tartott beszédében Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a tervezett lépéssel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja.

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú tüzérségi képességek telepítését Németországba,

hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét – közölte az Egyesült Államok és Németország a hónap elején.

Az Egyesült Államok részleges rakétatelepítései olyan képességek hosszabb távú állomásoztatásának előkészítését szolgálják, amelyek közé SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek tartoznak majd, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága, mint a jelenlegi európai fegyverrendszereknek – derült ki Washington és Berlin tájékoztatásából.

Putyin vasárnap hangsúlyozta: „Az ilyen rakéták, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz”. Hozzátette:

A rakétatelepítéshez hasonló intézkedéseket fogunk tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világ más régióiban”.

Az orosz államfő úgy vélekedett: az Egyesült Államok szítja a feszültséget, mindeközben Typhon rakétavető rendszereket szállított Dániába és a Fülöp-szigetekre.

Az Egyesült Államok tervezett lépését korábban már Dmitrij Peszkov is kommentálta. „Potenciális célpont lesz Berlin, ha amerikai rakétákat telepítenek Németországba” – fogalmazott a Kreml szóvivője.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. július 29. 01:16
Úgy érzem, hogy Putyin Elnőkúr fontolgatja, hogy 2026 elmarad... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
connorj
2024. július 28. 21:18
🤭🤭🤭
Aerion
2024. július 28. 17:23
Stingary76 Úgyhogy nem tudom mire fel csodálkoznak, hogy Putyin bemondja, hogy Berlin célponttá válik ------------- Kinek az érdeke az, hogy Moszkva célponttá váljon? A németeké? Aki célponttá válnak, és egy nukleáris ellencsapásban megsemmisülnek majd? Ez a németek érdeke? Hogy németország eltűnjön a föld színéről? Én nem gondolom, hogy ez lenne a németek érdeke. Én azt gondolom, pontosan ennek az ellenkezője az érdekük. Nespá.
Aerion
2024. július 28. 17:19
Nincs olyan, hogy németország. Egy németország nevezetű földrajzi hely van, ami gyarmati sorban lévő sorosista rabszolgaállam. Tele hullajelölttel. És a többsége még csak fel se képes fogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!