Új rakétákat telepít az Egyesült Államok Németországba

2024. július 10. 21:44

A tervek szerint olyan fegyverrendszereket telepítenek majd, mint az SM-6 rakéták, Tomahawk cirkálórakéták és hiperszonikus fegyverek.

2024. július 10. 21:44

A nyitókép illusztráció. Fotó: KALLYSTA CASTILLO / US DEPARTMENT OF DEFENSE / AFP

Az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozatban jelentette be, hogy 2026-ban megkezdik a nagy hatótávolságú csapásmérő képességek telepítését Németországba – szúrta ki a Portfolio.

A tervek szerint olyan fegyverrendszereket telepítenek majd, mint az SM-6 rakéták, Tomahawk cirkálórakéták és hiperszonikus fegyverek.

A földi telepítésű rakéták kérdése nem új keletű probléma. Az 1987-ben aláírt Középtávú Nukleáris Erők Szerződés (INF-szerződés) betiltotta az 500 kilométert meghaladó hatótávolságú rakétákat. Ez volt az első alkalom, hogy a két szuperhatalom – az Egyesült Államok és a Szovjetunió – megállapodott nukleáris arzenáljuk csökkentéséről.

Az INF-szerződéshez később több európai ország is csatlakozott, köztük Németország, Magyarország, Lengyelország és Csehország. Ezek az országok megsemmisítették rakétáikat. 2019-ben azonban az Egyesült Államok kilépett az INF-szerződésből, arra hivatkozva, hogy Oroszország megsérti azt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2024. július 11. 17:28
Ezek a nyugati lépések arra jók, hogy a világ másik része, vagyis az amelyik mentes, vagy kevésbé áll az USA befolyása alatt, berendezkedjen az önvédelemre, olyan partnereket keressenek, akik képesek biztosítani a fejlődésüket, és a védelmüket. Egyébként arra még nem jöttek rá a nyugati térfélen, ha a szövetségesek gazdaságait leamortizálják, és tönkreteszik, szankciókkal, és egyéb pénzügyi machinációkkal, attól nem lesznek erősebbek, sőt.. Adva lesz egy roncs szövetség, amelyik társadalmilag és gazdaságilag is a kilátástalanság fele menetel, sőt még egymás ellen is fordítják őket minden tekintetben, ott valami hiba van a számításokban.
FreeEurope
2024. július 10. 23:15
Szinte a teljes német ipar amerikai kézben van.
B_kanya
2024. július 10. 22:55
"Kovács UbulB_kanya 2024. július 10. 22:46 Oszt akkor mi van, pöcspörgettyű?" Az ég kék, a fű zöld, kijivi bibike hazudik, lebukik, tagad. Mert sem szép szóból, sem erőből nem ért.
Nasi12
2024. július 10. 22:51
A németek egyre jobban örűlnek az egyre erősebb megszállásnak😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!