Katonákat küldene Ukrajnába, az EP-választás után azonban még liberális szövetségesei is megtagadnák Macront

2024. június 12. 09:00

Emmanuel Macron francia elnök kényes politikai helyzete korlátozhatja befolyását az új európai vezető tisztségviselők megválasztásában.

2024. június 12. 09:00
Emmanuel Macron

Nyitókép: Ludovic MARIN / POOL / AFP

 

Az EP-választás egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy a francia elnök bejelentette: feloszlatja a Nemzetgyűlést és parlamenti választásokat ír ki. A döntés lesokkolta a brüsszeli bürokratákat – számolt be az Euronews. 

Ha a Nemzeti Tömörülés megnyeri a választásokat, akkor Macronnak egy radikális jobboldali parlamenttel és miniszterelnökkel kell majd együtt kormányoznia. 

Macron elnök döntése kihathat a vezető uniós pozíciók körüli harcokra. 

Az, hogy a parlamenti választások egybeesnek azzal az időszakkal, amikor az EU vezetői megkezdték a vitát az intézményi hatalmi struktúra megújításáról, beleértve az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökségét, gyengítheti Franciaország befolyását a folyamatba. 

Az Euronewsnak nyilatkozó elemzők szerint Macron nincs olyan pozícióban, hogy ráerőltesse a terveit az európai partnerekre. 

A franciáknak nem osztanak lapot

2019-ben Macron sikeresen hozzájárult több európai vezető megválasztásához. Nélküle nem kerülhetett volna a Bizottság élére Ursula von der Leyen, és ő segítette pozíciójához Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökét. 

Az előrehozott választásokkal azonban Macron kiüthette saját magát

 – állítják az elemzők, akik szerint az otthoni harcok miatt a francia elnök befolyása jelentősen csökkenhet. 

Az Európai Bizottság következő elnökének és az Európai Tanács következő elnökének kinevezéséről szóló hivatalos tárgyalások a jövő héten kezdődnek. 

Franciaország és Németország, az EU legnagyobb és legerősebb országai szoktak a legnagyobb súllyal rendelkezni. Ez a helyzet most megváltozhat, mivel Olaf Scholz és Emmanuel Macron meggyengülve került ki a választásokból. Ez az elemzők szerint egy olyan helyzetet eredményezhet, amely egy kicsit nagyobb teret adhat a többi nagy ország, például Lengyelország, Olaszország és Spanyolország vezetőinek. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 12. 11:49 Szerkesztve
Megtagadta Mbappe is amikor a pálya közepén a füvön ülve odasétált hozzá micron, ám a focista elhessegette. Mondjuk ez brezsnyevvel nem fordulhatott volna elő. Bidennel sem. Nem tudtak volna od se menni hozzá. :)
remi
2024. június 12. 10:31
“Az előrehozott választásokkal azonban Macron kiüthette saját magát – állítják az elemzők”. Azok az elemzők nem értik a francia politikai rendszert. Mikronka megbízatása 2027-ig szól és független attól, hogy a nemzetgyűlésben akár egyetlen képviselője is van-e. Most is kisebbségben van, de ez lényegtelen, szinte bármit megtehet egyszemélyi döntéssel. Ha méginkább kisebbségbe szorul (ami a tekervényes, kétfordulós, mindenféle mocskos és aljas alkuknak óriási teret adó nyugatromán választási rendszerben egyáltalán nem vehető biztosra) az se számít, max. nem tud pár törvényt átverni, akkor be se nyújtja vagy visszavonja (mindkettőre volt már példa a közelmúltban is), nabumm, ésakkormivan. Semmi.
remi
2024. június 12. 10:26
Állítólag a francia sajtóban se értik mikronkának ezt a lépését, a francia rendszer ugyanis 3/4prezidenciális rendszer, sok tekintetben mikronkának nagyobb jogkörei vannak mint pl. júeszéjben hugyosjózsinak, ergo minden mehetett volna pont úgy ahogy eddig (amúgy eddig is kisebbségben volt) a nemzetgyűlésben, szóval a dolog okát nem kell racionális tényezők közt keresni, egyszerűen arról lehet szó, hogy ez a gerontofil buzi emellett még nárcisztikus pszichopata is és azt gondolja, hogy a meglehetősen csavaros kétfordulós rendszerben megint, sokadszor, ki tudják golyózni lepenéket. Amúgy meg belügy, bennünket annyiban érint amennyiben a zejut, azt meg rövid távon kevéssé vagy semennyire se érinti, a cikk tartalmától függetlenül.
irondome
2024. június 12. 10:09
“Az előrehozott választásokkal azonban Macron kiüthette saját magát – állítják az elemzők”. Hála a francia EP szavazóknak elkezdődött Macron mikronizálási folyamata, üssék is ki véglegesen az előrehozott nemzetgyűlési választásokon ezt az őrült háborús disznót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!