„A jó edző apád helyett apád, anyád helyett anyád” – Kammerer Zoltán a Mandinernek

2024. szeptember 28. 08:35

A Magyar Edzők Napja alkalmából trénereiről és még Gera Zoltán esetéről is beszélt lapunknak a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, Göd polgármestere.

2024. szeptember 28. 08:35
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Az idén – rendhagyó módon – nem szeptember 25-én, a Magyar Edzők Napján adta át Magyar Edzők Társasága a Mesteredzői-díjat, hanem két nappal később, szeptember 27-én, a Puskás Arénában a Magyar Edzők Társasága és az olimpiai bajnokok által közösen rendezett Mesteredzők Gálavacsoráján, ahol ma este több rangos szakmai díj is gazdára talált. A mesteredzői cím az edzők legmagasabb szakmai kitüntetése Magyarországon, amelynek odaítéléséről minden évben a legkiválóbb szakemberekből álló Mesteredzői Kollégium tagjainak javaslatai alapján a Magyar Edzők Társaságának elnöksége dönt.

No, de mit is jelent egy sportoló életében, karrierjében az edző személye? A háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok volt kajakozó, Kammerer Zoltán szerencsésnek tartja magát, hogy a pályafutását mindig olyan szakemberek egyengették, segítették, akik a szakmájuk legjobbjai voltak.

„Az edző személye elengedhetetlen a kimagasló eredmények elérésében. Én mindig szerencsés voltam ebben. 

A jó edző apád helyett apád, anyád helyett anyád. Nem olyan, mint egy tanár vagy osztályfőnök, sokkal több annál. Egyszerre pszichológus, szakember, tanácsadó, a titkaid megőrzője, aki lelki hátteret is nyújt, ha kell, és akinek sosem vonod kétségbe a szavát. Igazából a másik feled. Hiszen többet vagy vele az életben, mint a szüleiddel, vagy később a családoddal, a gyerekeiddel. Maximálisan meg kell bíznod benne, másképp nem működik. Nekem ilyen, nagyon bensőséges viszonyom volt az edzőimmel. Profiként tizenöt évet voltam az azóta sajnos már elhunyt Sári Nándornál, majd nyolc évet Fábiánné Rozsnyói Katalinnál. Kati néniről azt tartják, hogy a munkába vetett feltétlen hite sok konfliktus kiváltó oka volt. De én nem így láttam, mindig elvégeztem, amit kért, hisz ő volt az edzőm, pontosan tudta, mi kell a jó szereplésemhez. Valamit tudhatott, hiszen számtalan legendát adott a magyar kajak-kenunak, s a sportág történetének valaha élt legsikeresebb edzője” – mondta a Mandinernek Kammerer, aki azt is állítja, az edzők teljesítménye sokszor eltörpül a sportolók sikerei mögött.

Közös a siker és a kudarc is

„Ha nyersz, te vagy a legjobb, az ünnepelt, ha nem, akkor az edző a hibás. Ott van például szegény Gera Zoltán esete, akit a gyenge kezdés miatt rúgtak ki a másodosztályú Vasastól. Kérdem én, tényleg ő volt a hibás, hogy így játszottak a labdarúgók? Ez nem igazság. 

A sportban a győzelem vagy a vereség a szakvezető és az egyén vagy a csapat teljesítménye. A siker és a kudarc is közös eredmény következménye.

A Vasas nem táltosodott meg azzal, hogy elküldték a Gerát, továbbra sem játszanak jól az angyalföldiek – tette hozzá a visszavonulása után politikai pályára lépett volt kajakos, Göd polgármestere.

Három új Mesteredző

Az idén három szakembert jutalmazott a Magyar Edzők Társasága Mesteredzői-díjjal. Csütörtök este a Magyar Edzők Napján az olimpiai bajnok úszó Kós Hubert nevelőedzője, valamint Ábrahám Minna edzője, Magyarovits Zoltán, a párizsi játékokon bronzérmes sportlövő Major Veronikát felkészítő Győrik Csaba, valamint a kajak-kenusoknál dolgozó Oláh Tamás részesül az elismerésben.

Kós Hubert, a 200 méteres hátúszás aranyérmese a 2024-es párizsi nyári olimpián a Trocadéro téren a Bajnokok Parkjában 2024. augusztus 5-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarovits Zoltán 11 éves korában ismerte meg Kós Hubertet. A friss Mesteredző hét évet dolgoztunk együtt az Újpesti Torna Egyletnél Párizs olimpiai bajnok úszójával. A szakember a Mandinernek korábban elmondta, hogy ez a siker sok évnyi renget gyakorlás eredménye.

„Kicsi korában látszott rajta, hogy nagyon tehetséges. Sorra nyerte a korosztályos versenyeket. Eleve egy jó alkatú srác, kiváló vízfekvéssel, mozgáskultúrával. Mindezek mellé nagyon elhivatott volt, végig a kilenc és fél év alatt befogadó volt azokra, amiket tanítottam neki. 

Mindig próbálta azokat a legjobban megcsinálni, és ezzel tűnt ki leginkább a társai közül. Ő állandóan a legjobb akart lenni és tökéletesen csinálni a gyakorlatokat. 

Jellemző, hogy a párizsi előfutamban nyolcadikként fordult, bejött másodiknak. Ilyeneket csinált még ifjúsági korában világkupákon, féltávnál hatodik volt, a végén megnyerte. Az is előfordult, hogy száz méternél utolsónak érintette a falat, majd második lett. Modelleztük, úsztuk ezt a taktikát számtalanszor. Azért tudja éles helyzetekben is megcsinálni, mert edzéseken és sok kis versenyen az évek alatt begyakorolta. A döntőben is bízott abban, ha megcsinálja a nyugodt kezdést, akkor marad ereje a hajrára” – mondta lapunknak a szakember.

A Mesteredzői Kollégium elnöke Kemény Dénes, tagjai Pécsi Gábor (öttusa), Mocsai Lajos (kézilabda), Hegedűs Csaba (birkózás), Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Csank János (labdarúgás), Mészáros Lajos (kosárlabda), Zrínyi Miklós (kick-box), Sós Csaba (úszás) és Vaskuti István (kajak-kenu).

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robertdenyiro
2024. szeptember 28. 10:54
Igaz. A libkányoknál ez úgy módosul hogy apád helyett is anyád.
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. szeptember 28. 09:03
Néha meg felrúg mint a fideszes karate edző
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 08:39
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­e­­­l­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!