Magyar Péter megegyezhetett Weberrel, hogy nem adják ki a mentelmi jogát? Elemzőt kérdeztünk!

2024. szeptember 28. 12:04

Deák Dániel szerint a Tisza Párt elnökétől láttunk már sok 180 fokos fordulatot: már önmagában az is annak tekinthető, hogy most EP-képviselő.

2024. szeptember 28. 12:04

Nyitókép: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Az Európai Parlament dönt arról, hogy felfüggeszti-e Magyar Péter mentelmi jogát, miután azt Polt Péter indítványozta. Mint már beszámoltunk róla, a legfőbb ügyész lopás megalapozott gyanúja miatt fordult az EP elnökéhez,

a gyanú szerint ugyanis Magyar júniusban egy szórakozóhelyen elvette, később a Dunába dobta annak a férfinak a mobiltelefonját, aki levideózta a magáról megfeledkezett politikust.

A mentelmi jog – ahogy az Európai Parlament honlapja fogalmaz – nem a képviselők személyes kiváltsága, hanem azt garantálja, hogy az EP-képviselők szabadon gyakorolhassák megbízatásukat, és ne legyenek kitéve önkényes politikai zaklatásnak. Ilyen módon az EP egészének függetlenségét és feddhetetlenségét biztosítja.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP-képviselőket kettős mentelmi jog illeti meg: saját tagállamukban a nemzeti parlamentek képviselőinek biztosítotthoz hasonló mentelmi jog; valamint a többi tagállam területén az őrizetbe vétellel és a bírósági eljárással szembeni védelmet biztosító mentelmi jog. Nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor a képviselőt bűncselekmény elkövetése közben tetten érik.

A lopás megalapozott gyanúja azonban vélhetőleg nem tartozik abba a körbe, hogy az elkövető az EP védelmét élvezhesse, hiszen az ilyen büntetőeljárás nem tekinthető önkényes politikai zaklatásnak, nem arról van szó, hogy a képviselő a feladata ellátása során kifejtette véleménye vagy leadott szavazata miatt kerül a hatóságok látókörébe.

Lopás miatt minden bizonnyal a magyar országgyűlés is felfüggesztené bármely honatya mentelmi jogát.

Így borítékolható, hogy ez történik Magyar esetében. De a Tisza Párt elnökének eddigi tevékenységét ismerve azon sem lenne senki meglepődve, ha kőkemény lobbizásba kezdene az EP-ben, azzal érvelve a politikustársainak, hogy őt a magyar kormány, a Fidesz nyomására üldözik a hatóságok, mert féltik tőle a hatalmukat és ily módon akarják őt ellehetetleníteni.

A helyzetét megkönnyítené, hogy Magyar pártja az EP legnagyobb képviselőcsoportjának – 188 tagjuk van a 720 fős parlamentben –, az Európai Néppártnak a tagja és

a magyar politikus kifejezetten jó kapcsolatot ápol Manfred Weberrel a Néppárt elnökével és frakcióvezetőjével.

Persze, másokat is meg kellene győznie, mert egyszerű többséggel dönt a kérdésben a parlament, de ha Weberrel meg tudna állapodni, ez más politikusokkal is sikerülhetne.

A XXI. Század Intézet vezető elemzőjét arról kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Magyar elmegy kuncsorogni Weberhez, hogy arról győzködje, akadályozzák meg a kiadatását a magyar ügyészségnek.

Deák Dániel arra emlékeztetett, hogy

Magyar Péter még a kampányban azt mondta, a mentelmi jog felesleges, és ha ő kormányra kerülne, akkor ezt az intézményt eltörölnék. 

Ennek fényében különösen érdekes lesz, hogyan fog viselkedni, amikor Polt Péter az ő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől.

Ha azért lobbizna vagy azt kérné, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogát, akkor az Deák szerint akkora hitelességi deficitet eredményezne, amit még Magyar is megérezne, és a követői sem néznék jó szemmel, hogy most másként járna el, mint amilyen álláspontot korábban képviselt.

Persze nagyon ekkor sem lepődnénk meg – érvelt –, hiszen

a Tisza Párt elnökétől láttunk már sok ilyen 180 fokos fordulatot.

Már önmagában az is ilyennek tekinthető, hogy Magyar most EP-képviselő, hiszen korábban tagadta, hogy ilyen tervei lennének. Így elképzelhető, hogy az Európai Néppárt vezetésénél lobbizik azért, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogát – jelentette ki Deák.

Ha Magyar azt szeretné, hogy megmaradjon a mentelmi joga és ezzel bújna ki a felelősségre vonás alól, az komoly támadási felületet is jelentene a számára, hiszen önmagában nemcsak arról van szó, hogy elvett egy mobiltelefont, hanem arról is, hogy egy politikusnak ilyen esetekben vállalni kell a következményeket és nem szabad elmenekülnie – fogalmazott a politikai elemző.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. szeptember 28. 14:06 Szerkesztve
Természetesen ezt a kis férget nem fogják kiadni a gonosz terrorista magyar ügyészségnek, hiszen akkor többé nem lenne biztonságban az élete, tán valami gulágon végezné. Megjegyzem, támogatnám az ötletet.
gekk
2024. szeptember 28. 14:04
Elemzőt kérdeztek? A kis felszopó, közpénzzel fizetett orbitcsicska daniszoponc? Ne röhögtessetek , még a fidkányok is tudják, hogy ez egy netto orbitcsicska. Bár igaz, a mandi már csak ilyeneket szemléz, hiszen jó szolga módin viszonyul a gazdájához.
Szerintem
2024. szeptember 28. 14:03
A jogállamiságnak fontos követelménye, bíróság elé állítani és bűnvádi eljárás alá vonni az ilyen tiszafostos féle elvetemült bűnözőket. Hát lássuk, hogyan is áll az EP a jogállamisággal.
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 14:01
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­­­l­d­­­ ­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!