Utánajártunk, mi vár Magyar Péterre, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését

2024. szeptember 26. 16:28

Amennyiben Magyar Péter úgy érzi, nincs takargatni valója, akár önmaga is kérheti, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

2024. szeptember 26. 16:28
null

Nyitókép: Magyar Péter Facebook-oldala

Megírtuk: Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – olvasható a Legfőbb Ügyészség sajtóközleményében.

Mint az ügyészség weboldalán olvasható: „A rendelkezésre álló adatok szerint dr. Magyar Péter 2024. június 21-én hajnalban egy budapesti klubban szórakozott, ahol mások mellett a sértett is mobiltelefonjával videóra vette őt. Miután dr. Magyar Péter és egyik társa észrevette, hogy a férfi felvételeket készít, szóváltásba keveredtek vele. A vita során dr. Magyar Péter hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont és azt zsebre tette. A telefont a sértett többszöri kérésére sem adta vissza, letagadta, hogy az nála lenne. Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, őt többen, köztük a sértett, követték. 

A képviselő lesétált közvetlenül a vízpartra és a telefont szándékosan a Dunába ejtette. 

Ez a magatartás a lopás bűncselekménye törvényi tényállásának a megvalósítására alkalmas.”

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli: bajban Magyar Péter, döntött a legfőbb ügyész

A lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Dr. Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél dr. Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Mi lesz a sorsa Magyar Péter mentelmi jogának?

A Polt Péter legfőbb ügyész indítványa az Európai Parlament elnökéhez, tőle pedig várhatóan az uniós szervezet jogi bizottságához kerül majd. Az Európa Parlament jogi bizottságának kell majd ugyanis kivizsgálnia az indítványt, amelynek része, hogy

az EP jogi bizottsága meghallgatást szervez majd Magyar Péternek. Ennek kapcsán fontos lehet megemlíteni, hogy amennyiben Magyar Péter úgy érzi, nincs takargatni valója, a folyamat ezen pontján akár önmaga is kérheti Amennyiben Magyar Péter úgy érzi, nincs takargatni valója, akár önmaga is kérheti, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

Amennyiben Magyar Péter nem így gondolja/nem teszi ezt meg, az EP jogi bizottsága saját vizsgálatának lezárása után javaslattal fog élni az Európai Parlament felé, amelyben vagy javasolja, vagy nem javasolja majd a Tisza Párt-elnök mentelmi jogának felfüggesztésétését. Ilyen esetekben az Európai Parlament plenáris ülésén szavaznak majd a kérdésről az Európai Parlament képviselői.

Az EP-képviselők mentelmi jogáról

Egyrészt létezik az abszolút mentelmi jog, a képviselőként kifejtett politikai tevékenység vonatkozásában, másrészt a személyes mentelmi jog, amely alapvetően a képviselő személyére gyakorolt nyomással szemben hivatott őt védeni. A fő különbség, hogy az első esetben a hivatali idő lejártával sem lehet eljárást indítani a képviselővel szemben, míg utóbbi esetén nincs akadálya, hogy az érintett mandátuma lejárta után meginduljanak vagy folytatódjanak a kapcsolódó büntetőeljárások.

Lapunk korábbi megkeresésére az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Dornfeld László rámutatott: Magyar Péter esete az utóbbi körbe tartozik, vagyis a védelem nem abszolút – hívta fel a figyelmet Dornfeld.

Ilyen ügyekben helye van a mentelmi jog felfüggesztésének is, amelyet a magyar nyomozóhatóságok kérhetnek, ahogyan Polt Péter ezt most meg is tette.

Mint Dornfeld korábban kifejtette: a büntető- és közigazgatási jogszabályok megsértése tipikusan olyan esetkör, amikor kérésre felfüggesztik a mentelmi jogot, kivéve, ha felmerül annak gyanúja, hogy az eljárást politikai nyomásgyakorlásra használják egy képviselővel szemben. Bizonyos, objektív tényezőket is vizsgálnak, ezt követően dönt a bizottság arról, hogy javasolják-e a mentelmi jog felfüggesztését. A végső döntést az EP plenáris ülése mondja ki szavazás útján.

Ismerve Magyar Péter reakcióját a kérdéses ügyre, nehéz elképzelni, hogy ne azonnal politikai üldöztetésre hivatkozna majd képviselőtársai előtt”

– hívta fel a figyelmet az elemző.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2024. szeptember 26. 23:14 Szerkesztve
A magyar ügyészség megkeresésének borítékolható következménye lesz. Az EP elnöke és jogi bizottsága (ill. az EP teljes vezetősélge) , amely pestispoloskában rég felismerte a "hozzá méltó embert", a "mi kutyánk kölykét", azonnali, kolosszális botránykeverésbe kezd: visítozni fog, hogy "Íme! Bebizonyosodik, hogy a "diktatúra" politikai üldözésnek teszi ki Orbán "ellenfelét", az ifjú (üs)tököst!" Gyalázat, horror, éssatöbbi. És: haladéktalanul előráncigálják a Magyarországgal szemben emelt légből kapott - "jogállamisági" - vádat, miszerint az igazságszolgáltatás nem független, a bíróságok pedig kormánykontroll alatt állnak. Világra szóló habot fognak kavarni a velük egylényegű figura védelmében - Magyarország pedig újabb lincskommandókra - lejárató sajtókampányra, ilyen-olyan büntetésekre, vegzálásokra számíthat.
Ízisz
2024. szeptember 26. 21:45
Z. "magyarok2026Ízisz 2024. szeptember 26. 18:06 Kurva vagy bese köcsög?:DDDDDDDD" Ízisz magyarok2026 2024. szeptember 26. 21:44 Z. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő súgta a füledbe, amikor a faszát szoptad??? ❓🤭
Skywalker_bp
2024. szeptember 26. 19:58
Népdal Orbán Viktorról - gönyűi gyűjtés. (A vele azonos kezdetű nóta ritmusára és dallamára) Megyen már a narancs-csillag lefelé Orbán Viktor a gátról most megyen hazafelé, Lábán van a csizmája, árvizigumicsiz-ma, Újra lehet főműsor a hasizma. Ahol csak van konditerem a gáton, ahol nincsen ott is kell, Bese atya megáldjon., víz gyűlött a Dunába, víz gyűlik a Tiszába, Orbán Viktort elküldjük a picsába. 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Vata Aripeit
2024. szeptember 26. 19:47
Semmi, most szólok. Semmi, vagyis majd jól beperel mindenkit, a "független magyar bíróság" pedig mindenben neki ad igazat. Mint eddig is történt. Szar ügy, de ez van. A "magyar" bíróság a zsebében van, meg az anyja bugyogójában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!