Szélsőjobboldali kancellárja lehet Ausztriának, de már látszik az ellenszer

2024. szeptember 28. 09:34

Törvényhozási választást tartanak vasárnap Ausztriában. Az előrejelzések szerint történetében először a szélsőjobboldali-etnicista Szabadságpárt lehet a legerősebb párt az osztrák parlamentben.

2024. szeptember 28. 09:34
null
Mikus Áron
Mérce.hu

Nyitókép: Herbert Kickl Facebook-oldala

„Habár a szélsőjobboldal áttörése elkerülhetetlennek látszik, baloldali szempontból is érdekesnek ígérkezik a holnapi választás: most méretteti meg magát kancellárjelöltként először Andreas Babler, akit tavaly választottak a szociáldemokrata párt (SPÖ) vezetőjévé, azzal a szándékkal, hogy demokratizálja és balra fordítsa pártot. Továbbá 1956 után újra reális esélye van annak is, hogy Ausztria Kommunista Pártja (Kommunistische Partei Österreichs – KPÖ) újra bejusson a Nemzeti Tanácsba.

Szélsőjobboldali kancellár a szomszédunkban?

A közvélemény-kutatási adatok alapján a Szabadságpárt 27,2%-kal áll az első helyen, megelőzve a 24,6 százalékos, jelenleg kormányzó Néppártot (Österreichische Volkspartei – ÖVP), valamint a 20,6 százalékra mért szociáldemokratákat. Tőlük jelentősen lemaradva 10 százalék körül kapna a neoliberális NEOS (9,8%) és a jelenlegi kormányban koalíciós partner Zöldpárt (8,4%). A 4 százalékos bejutási küszöb köré mérik a balliberális hipszter sörpártot (Bierpartei) 3,8%-kal, valamint a kommunistákat 3%-kal.

Ezek alapján egy Szabadságpárt és Néppárt (FPÖ-ÖVP) alkotta koalíció tűnik a legvalószínűbbnek. Még akkor is, ha a Néppárt jelenlegi kancellárja, Karl Nehammer egyelőre kizárja ezt az opciót, hacsak az FPÖ el nem áll attól, hogy a pártelnök, Herbert Kickl legyen a következő kancellár. Ehhez hasonló megállapodásokra volt már példa Ausztria kortárs történelmében: 2000-ben a Néppárt úgy lépett koalícióra a Szabadságpárttal, hogy a nemzetközi szinten is hírhedt Jörg Haider lemondott a párt vezetéséről – ezzel biztosítva az osztrák és nemzetközi közvéleményt arról, hogy az FPÖ-s kormánytagok nem a marionett bábjai.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 12:06
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­x­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
zrx8
2024. szeptember 28. 12:05
Mandi, írtam már párszor, ha a libsi FOS-ból idéztek, tegyétek idézőjelbe a címet, mert az később bármelyik linkajánlótokban már egy általatok tényként kezelt állításként jelenik meg. Nem lehettek ennyire igénytelenek.
Aerion
2024. szeptember 28. 11:54
Mitől 'szélsőjobboldal valami, vagy valaki? Mert a moslék ezt állítja? A jelen világban e g y e t l e n politikai szélsőség létezik, és ez a m o s l é k , ami magához képest méricskél mindent, a maga érdekei szerint, minden ezen kívüli szempont teljes figyelmen kívül hagyásával. Ez a társaság az egész emberiség ellensége. Mindenkié, mert mindenki ellen irányul, mert mindenki felett hatalmaskodik és mindenkit eltapos a maga érdekei érvényesülése miatt.
bookof
2024. szeptember 28. 11:46
Idézet a Mérce egyik cikkéből:"Tehát ha például, tegyük fel, egy gyerek bizonytalan a szexualitásában, akkor a szüleinek és a vele kapcsolatba kerülő intézményeknek biztonságos teret kellene teremteniük számára ahhoz, hogy kérdéseket tehessen fel és ezekre lehetőség szerint válaszokat is kapjon – függetlenül attól, hogy a szüleinek amúgy mi az értékrendje." Innen már csak egy lépés a pedofilia legalizálása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!