Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Az észt miniszterelnök NATO-katonákat küldene Ukrajnába

2024. május 22. 08:02

Kaja Kallas amiatt aggódik, hogy nem egységes a katonai szövetség.

2024. május 22. 08:02
Ukraine Faces Crucial Test At European Union Leaders Summit

Nyitókép:  Ksenia Kuleshova/Bloomberg via Getty Images

Kaja Kallas észt kormányfő kedden a brit Financial Times című lapnak adott interjújában felszólította a balti ország NATO partnereit, hogy az ukrán katonákat közvetlenül Ukrajnában képezzék ki. A liberális politikus ugyanakkor visszautasította azokat az aggályokat, miszerint mindez az Ukrajna elleni orosz agresszió elmérgesedéséhez vezethet. 

Már vannak olyan országok, amelyek saját kockázatra helyben képezik ki az ukrán erőket”

– magyarázta. Másrészt úgy vélekedett, hogy nem váltja ki automatikusan az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelyében szabályozott kollektív védelmi helyzetet, ha orosz csapatok nyugati kiképzőket támadnának meg. Kallas ezzel összefüggésben azt mondta: „Nem tudom elképzelni, hogy akik a saját embereiket küldték, majd azt mondják, ha valaki megsebesül, hogy életbe lép az 5. cikkely (...) Gyerünk bombázni Oroszországot”

Hangsúlyozta: nem így működik a NATO, nincs ilyen automatizmus. Az efféle aggályok is alaptalanok szerinte. „Ha valaki az embereit küldi, hogy az ukránoknak segítsen (...) , akkor tudja, hogy az ország háborúban áll, és veszélyzónába mennek. Tehát az ember vállalja ezt a kockázatot” – tette hozzá. Emmanuel Macron francia elnök felvetésére, hogy nyugati országok esetleg csapatokat küldhetnének Ukrajnába, az észt kormányfő úgy reagált, hogy egy ilyen lépésről a tallinni törvényhozásnak kellene döntenie. 

Ez egy nyilvános vita, úgy gondolom, nem szabad kizárnunk semmit”

– hangoztatta és bírálta, hogy a NATO-partnerek között nincs egység a hosszú távú célokat illetően. „Ez aggodalommal tölti el” – mondta. Kijelentette: egyes országok, így Észtország is egyértelműen Ukrajna győzelme mellett foglalnak állást, mások pedig csak annyit mondanak, hogy Ukrajna nem veszíthet. Hangsúlyozta: ez a két dolog nem ugyanaz.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:12
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­e­x­i­­ ­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
wyatt83
2024. május 28. 20:08
Idióta picsa!!!
Arkoon
2024. május 23. 09:38
A NATO egy védelmi szövetség alapjáraton.... Miért is akarunk katonákat küldeni Ukrajnába ???? 1 Nem nato tag... 2 Ukrajna harci alakulatokkal való segítése....... Támadó hadművelet nem védekező.....
kombinator-0
2024. május 22. 20:46
csak Nő ne vezessen egy országot ... buták, szűk látókörűek, képtelenek kompromisszumra, meg még sok más, stb... mindemellett azt,m hiszik, egyeformák a férfiakkal ... hát nem ... mások ... és sokkal szarabb döntéseket hoznak ... kicsinyesek ... jaaaj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!