Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Váratlan brüsszeli megegyezés, orosz áttörés, buliból kidobott Magyar Péter – ezek voltak a hét legolvasottabb cikkei a Mandineren

2024. június 22. 09:00

Összefoglalónk a hét legérdekesebb eseményeiről.

2024. június 22. 09:00
Nyitókép: Mandiner-szerkesztés. Fotó: Iqbal Nuril Anwar képe a Pixabay -en.

Nyitókép: Mandiner-szerkesztés. Fotó: Iqbal Nuril Anwar képe a Pixabay -en.

A június 17-i hét sem telik el érdekes hírek nélkül a hazai és nemzetközi sajtóban.

Magyar Péter újabb botránya 

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, biztonsági őrök vezették ki egy szórakozóhelyről péntek hajnalban. A politikus balhéjáról megrázó videók kerültek elő, a Tisza Párt alelnöke a szemtanúk szerint még a szórakozóhely előtt is folytatta ámokfutását. Magyar minden jel szerint valóban túllőtt a célon, hiszen már saját rajongói közül is volt, aki inkább orvoshoz küldené a politikust. 

Ezt is ajánljuk a témában

Végre valamiben egyetértett Budapest és Brüsszel 

A héten derült ki például, hogy hosszas egyeztetés után az Európai Bizottság kielégítőnek tartotta a magyar hatóságok válaszát, így a kormány és az Országgyűlés a dohányipari termékek pontosabb szabályozása mellett döntött Magyarországon. Habár Brüsszelnek voltak kifogásai a magyar szabályokkal szemben az EP-kampány hajárjában végül a Bizottság a magyar hatóságok válaszát kielégítőnek tartja. A választások után így már nincs is akadálya az új szabályozás bevezetésének, amely június 25-én lép hatályba.

Ezt is ajánljuk a témában

Olaf Scholznak mentegetőznie kellett 

A német kancellár megpróbálta megvédeni a német érdekeket Brüsszelben, nem is kapott érte dicséretet. A héten egy újabb Oroszország elleni szankciós csomagról tárgyaltak az uniós tagállamok. A csomagban helyt kapott volna az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálásának tilalma. Németország azonban ellenezte az intézkedést. Olaf Scholz szerint azonban ostobaságok azok a vádak, „amelyek szerint Németország az új Magyarország, és úgy látja, nincs is blokkolva a csomag, csak még egyeztetnek a részletekről”. A magyar kormány az orosz-ukrán háború kirobbanása óta hangsúlyozza, a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak

Ezt is ajánljuk a témában

Folytatódott az orosz előrenyomulás

A héten több helyen is sikereket értek el az orosz katonák Ukrajnában.  Donyeck megyében Torecknél (Dzserzsinszk) és New Yorknál (Niu York) is áttörést értek el az orosz csapatok kedden. Az ukrán vezérkar is közölte: Toreck irányába komoly tüzérségi előkészületek zajlanak, és az orosz erők öt támadási akciót készítettek elő a térségben. A szakértők szerint az oroszok célja a térségben lévő ukrán csapatok bekerítése. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ausztria és Szlovákia átállt

Szűk többséggel elfogadták a Green Deal egyik legvitatottabb részét Brüsszelben. A sokat kritizált Természet-helyreállítási törvényt eredetileg Magyarország mellett többek között ellenezte Ausztria és Szlovákia is. Ausztria az utolsó pillanatban változtatta meg álláspontját, és Szlovákia, amely korábban többször is bírálta a javaslatot, szintén támogatta végül a szöveget a döntő szavazáson, így azt szűk többséggel elfogadták. A történtek Bécsben belpolitikai botrányhoz vezettek, az Osztrák Néppárt fel is jelentette Leonore Gewesslert zöldpárti környezetvédelmi miniszter, mert nem volt felhatalmazása támogatni a törvényt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha jó a foci, akkor jó közhagnulat

A Neue Zürcher Zeitung minden jel szerint feltalálta a spanyolviaszt. A svájci lap ugyanis megállapította, Orbán Viktor felismerte, hogy a sportsikerek jelentősen hatnak az ország hangulatára. A lap úgy véli, hogy ez presztízst és bevételt hoz az országnak, de mégis kétségesnek tartja, hogy a magyar futball is jól jár ezzel.

Ezt is ajánljuk a témában

Több országgal is kivételezik a bizottság

Újra kiderült, vannak egyenlők és egyenlőbbek Brüsszelben, hiszen az Európai Bizottság újra a túlzottdeficit-eljárás elindítását javasolja többek között Magyarországgal szemben, Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia is számíthat az eljárásra, amiért költségvetési hiányuk meghaladta a GDP 3 százalékos határát. Észtország, Spanyolország és Csehország viszont nem, pedig ez a pénzügyi adat rájuk is ugyanúgy igaz. A Bizottság azzal érvel, hogy a spanyol és cseh szabálysértés „átmeneti”, míg az észteknél enyhítő tényezőként sorolják fel, hogy jelentős forrásokat költenek a védelmi kiadásokra. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. június 22. 10:23
Kiáradt a Tisza, és barna hordalék maradt utána a Magyarpeti nacijában
Átoperált Kiscsoportos
2024. június 22. 10:17
"Namond 2024. június 22. 10:06 "Mi ezzel nem akarunk foglalkozni, nem is értjük pontosan, mi ez, nekünk van egy életünk, mi úgy szeretnénk élni, ahogy eddig is éltünk" Majd 10 millió ember nevében beszél a Füstös.
Átoperált Kiscsoportos
2024. június 22. 10:13
"Orbán most már azt mondja, hogy az „egész gendermarhasággal” nem akar foglalkozni, azt se tudja, mi az" (444) Kaparjátok le magatokról a cigány kakit, ismét arcon lettetek szarva Cigánycselédek! 210 millió €-nál tartunk, Cigánycselédek, az OroszügynökSorosnebulóbakcigánypedovajdátok miatt!
Namond
2024. június 22. 10:06
+egy hír Orbán Viktor két héttel a választás után már nem is érti, mi az a No Gender Az Olaf Scholz német kancellárral pénteken Berlinben folytatott kétoldalú megbeszélését követően a magyar miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a genderkérdésben tud-e Magyarország lépéseket tenni, Orbán Viktor azt válaszolta, „az egész gendermarhaság”, amely „felbolygatja” a gyereknevelés és az együttélés hagyományos európai rendjét, nem szerepel közvetlen módon a magyar elnökség programjában. "Mi ezzel nem akarunk foglalkozni, nem is értjük pontosan, mi ez, nekünk van egy életünk, mi úgy szeretnénk élni, ahogy eddig is éltünk"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!