Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Ausztria és Szlovákia az utolsó pillanatban meggondolta magát – de Magyarország nem maradt egyedül

2024. június 18. 09:19

Szűk többséggel elfogadták a Green Deal egyik legvitatottabb szövegezését az Európai Tanács luxemburgi ülésén – Ausztria lett a mérleg nyelve a hónapokig tartó patthelyzet végén, ahol most kormányválság alakult ki.

2024. június 18. 09:19
EU leaders convene for informal meeting in Brussels

Nyitókép: AFP/Nikos Oikonomou

Az EU-tagállamok többsége a hónapok óta tartó patthelyzet után zöld utat adott a Természet-helyreállítási törvénynek a Tanács luxemburgi ülésén, ami az utolsó lépést jelenti a Green Deal egyik legvitatottabb ügyében – írja az Euractiv.

A lap információi szerint

Ausztria az utolsó pillanatban változtatta meg álláspontját, és Szlovákia, amely korábban többször is bírálta a javaslatot, szintén támogatta a szöveget a döntő szavazáson, így azt szűk többséggel elfogadták.

Ausztriában belpolitikai botrányhoz vezetett a zöldpárti környezetvédelmi miniszter magánakciója, az Osztrák Néppárt fel is jelentette Leonore Gewesslert, mert nem volt felhatalmazása támogatni a törvényt.

Mint megírtuk, a Zöldek által delegált klímavédelmi miniszter, Leonore Gewessler a szakítás szélére sodorta a kormánykoalíciót azzal, hogy az EU szakminisztereinek találkozóján megszavazta a vitatott természet-helyreállítási szabályozást. Az eredetileg a mezőgazdasági érdekeket sértő, radikálisan természetvédelmi irányultságú uniós szabályozásterv az elmúlt hónapokban ugyan puhább lett, az Európai Parlament is egy enyhébb változatot fogadott el, de az EU tagállamai eddig így is nemet mondtak rá.

Olaszország, Svédország és Finnország régóta ellenezték ezt a javaslatot – az okokról ebben a cikkünkben írtunk –, legutóbb pedig Magyarország és Lengyelország is megvonta támogatását. Sőt, még az Európai Néppárt is aggályát fejezte ki az EU mezőgazdasági ágazatára gyakorolt negatív hatásai miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is a Green Deal, az EU zöld-megállapodása, amely a tüntető gazdák fő gondja?

Az európai gazdák a Green Dealt, a zöld-megállapodást tartják viszontagságaik egyik fő okozójának, ezért dühük nagy része az intézkedések ellen irányul. A zöld paktumra viszont Ursula von der Leyen bizottsági elnök úgy tekint, mint élete fő művére, amelyet aligha fog feladni, de a ránehezedő nyomás hatására változtathat rajta, különösen a megvalósítás ütemén.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2024. június 18. 22:27
Szlovák barátaink... Lelőve! Lengyel barátaink? Lőttek!
Uztu
2024. június 18. 15:54
Ez a két fasznépség fogja legjobban telibeszarni az egyezményt
Phm045
2024. június 18. 14:18
Mi ebben a meglepő? Ezek a szarturók amióta a világ létezik mindíg elárultak minket.
levaijan
2024. június 18. 13:54
nem társulnak a komcsikkal,sem a tótok,sem a labancok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!