Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Válság a szomszédban: bukhat Ausztria kormánya is?

2024. június 18. 13:26

Súlyos viták rázzák meg az Osztrák Néppárt és a helyi Zöldek kormánykoalícióját: akár vége is lehet a kormányzásnak, csakhogy ősszel jön a választás.

2024. június 18. 13:26
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Karl Nehammer osztrák kancellár (fotó: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

 

Egy normál esetben a közös kormányzás felmondásáig vezető eseménysorozat tört ki Ausztriában. Nyugati szomszédunkat jelenleg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciója kormányozza, Karl Nehammer kancellár vezetésével.

A Zöldek által delegált klímavédelmi miniszter, Leonore Gewessler azonban a szakítás szélére sodorta a kormánykoalíciót azzal, hogy az EU szakminisztereinek találkozóján megszavazta a vitatott természet-helyreállítási szabályozást. Az eredetileg a mezőgazdasági érdekeket sértő, radikálisan természetvédelmi irányultságú uniós szabályozásterv az elmúlt hónapokban ugyan puhább lett, az Európai Parlament is egy enyhébb változatot fogadott el, de az EU tagállamai eddig így is nemet mondtak rá. 

Most viszont hirtelen a tagállami miniszterek többsége melléje állt. Közöttük van Ausztria is, pedig a szabályozást korábban hevesen ellenezte az osztrák kormány. Ráadásul Gewesser miniszternek is a leszavazás volt a feladata, 

mégis a kormány és a kancellár álláspontjával szembehelyezkedve támogatásáról biztosította azt.

Alapesetben ilyenkor egy kormányfő értelemszerűen rövid úton kiteszi a kormányból a rebellis tagját. Nem így Ausztriában, 2024 nyarán, pár hónappal az őszi parlamenti választás előtt.

Az Osztrák Néppárt szorult helyzetben van. Ugyan ősidők óta folyamatosan kormányon van, hol vezető pártként, hol kisebb partnerként a szocialisták mellett, de most nem áll jól a szénájuk. A közvélemény-kutatásokban a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezet 26-30 százalék közötti népszerűséggel, mögötte egyre többször a szocialistákat (SPÖ) mérik második erőnek 21-24 százalékkal; és egyre inkább a harmadik helyre süllyed vissza a kormányzó ÖVP a szavazók mintegy 20-23 százalékának támogatásával. A velük kormányzó Zöldek 8-10 százalékon állnak, nagyjából egy szinten az ellenzékben lévő, liberális NEOS-szal.

Az ÖVP tehát a kormány fő erejeként meg van rogyva, az ellenzék hangadója pedig a radikális Szabadságpárt.

Ugyan korábban Wolfgang Schüssel, majd pár éve Sebastian Kurz kormányzása idején sokáig együtt kormányzott az ÖVP és az FPÖ, most keserű harc zajlik a dominanciáért és a választási sikerekért közöttük.

Nehammer kancellár a Kurz utáni űrt próbálja betölteni az ország és a Néppárt vezetésével, kevés sikerrel, hiszen az ÖVP-nek szinte feleakkora most a támogatása, mint Kurz legszebb napjaiban. És mivel a Szabadságpárt ellenében kormányoz, e pillanatban valahogy össze kell tartania a kormányát, elevickélve valahogy az őszi választásig. Hiszen Gewesser menesztésével borulhat a Zöldekkel fenntartott koalíció, aminek még őszig sok fontos törvényt el kellene fogadnia az osztrák parlamentben. Fontos tény az is, hogy az ÖVP hagyományos szavazótáborának fontos eleme a vidéki gazdák társadalma, akik sok évtizede főleg a Néppárton keresztül tudják érvényesíteni érdekeiket az osztrák politikában. Az, hogy a néppárti kancellár ellenére egy az ő érdekeiket sértő javaslatot megszavaz egy osztrák zöld miniszter, nyilván sokakat felháborít az osztrák konzervatív oldalon és gazdakörökben.

Nehammerék a zöld miniszter európai magánakciója után a legkeményebb szavakkal ítélték el a tettet: 

hivatali visszaélésről, jogsértésről beszélnek, és azonnal feljelentést is tettek saját koalíciós miniszterük ellen.

A kancellár úgy látja, koalíciós partnerük „megmutatta igazi arcát”, és „az ideológiát választották az alkotmányosság helyett”. Kijelentette: „Érzelmileg” a koalíció befejezése mellett lenne, de felelősséget érez kancellárként a rendezett kormányzás folytatására az őszi választásig. Nehammer ezért inkább folytatná a koalíciót, hogy ezzel elkerülje a „káoszt”. Úgy látja, túl drága lenne az ország számára az erők szabadjára engedése, az egyes törvényeknél a legkülönbözött többségek megszervezése a parlamentben.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ORF osztrák közszolgálati média értékelése szerint az ÖVP lose-lose szituációba került: ötven törvényt kellene még őszig elfogadni, amik közül sok igen fontos a Néppárt számára. Ha Gewesslert dobnák és ezzel a Zöldek kiesnének a koalícióból, akkor lehet, hogy az ellenzéki szabadságpártiak szavazataira lenne szükségük a többséghez – ez viszont szembemenne a Néppárt jelenlegi álláspontjával, hogy a Szabadságpárt jelenlegi vezetőjével, Herbert Kickllel nem hajlandóak közösködni. Ilyen játszmákkal pedig nagyon nem járnának jól az őszi választásig.

A Zöldek addig is széttárják a kezeiket. 

Werner Kogler zöld pártelnök szerint a zöld miniszter nem ideologikusan, hanem „felelősen” döntött, 

amikor a kormány álláspontjával szembe menve megszavazta az EU-s természetvédelmi szabályozást; a klíma és a természet védelme pedig ugyebár pont a zöldek feladata.

A szabadságpártiak addig is lecsapják a magas labdát: Herbert Kickl pártvezér szerint Nehammer kancellárt „az orránál fogva vezetik a porondon” a Zöldek.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 18. 17:41
IDELYE LENNE MÁR RÁFÉR A POFÁTOKRA!!!!!!!!!!!!!!OKOSKODO IDIOTÁK VAGYTOK BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nitsahon
2024. június 18. 16:55
Hamarosan JÖN a KUTIÁRRA a DÉR ...
nempolitizalok-0
2024. június 18. 15:47
"Nehammer osztrák kancellár elfogadhatónak tartotta az Ukrán Fegyveres Erők által az Orosz Föderáció területén végrehajtott csapásokat" Ezt hívják az osztrákok semlegességnek.
iSTaR_GoM
2024. június 18. 15:42
A kívül zöld, belül vörös "zöldeket" keményen megvásárolták. A kancellár - akárhogy is nézzük - nagy bajban van és lesz. Sebastian Kurz kinyírását engedték, most ők vannak soron - és mehetnek "kapálni". A "zöld"-eknek semmi sem drága. Ha az ÖVP nem próbál meg kibékülni az FPÖ-vel, nekik is meszeltek. Igaz, hogy az FPÖ - ha még nyernek is - nem fog tudni egyedül kormányt alakítani. Tehát áll a bál náluk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!