Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hivatali visszaéléssel vádolják az osztrák zöldminisztert, szavazatával kapott zöld utat a sokat bírált uniós törvény

2024. június 17. 17:15

Szűk többséggel elfogadták az uniós országok miniszterei a vitatott természet-helyreállítási törvényt. Ausztriában belpolitikai botrányhoz vezetett a zöldpárti környezetvédelmi miniszter magánakciója, ami sorsdöntő volt a szavazáson.

2024. június 17. 17:15

Nyitókép: Getty Images

Váratlanul megszavazták az Európai Unió tagállamainak miniszterei a heves ellenállást kiváltó és az országokat megosztó természet-helyreállítási törvényt. A döntés azért meglepő, mert a természetes élőhelyek helyreállítását célzó kötelező uniós szabályozásnak eddig nem volt meg a többségi tanácsi támogatottsága, ám szűk többséggel most elfogadták mégis a miniszterek.

Az Európai Parlament már februárban megszavazta az eredeti javaslathoz képest a mezőgazdasággal megengedőbb tervezetet, ám márciusban a tagállamok végül elutasították azt, Magyarország végül szintén nem tudta támogatni a törvényt. A kormány akkori álláspontja szerint

a törvény indokolatlan adminisztrációs terhet jelentett volna a gazdáknak.

A természet-helyreállítási törvény kimondja: Európa szárazföldjeinek és vizeinek 30, majd 50 százalékán helyre kell állítani a természetes élőhelyeket és a biológiai sokféleséget a következő évtizedekben. Az eredeti tervezet nem vette figyelembe a mezőgazdaságot, az erdőgazdálkodást és a halászatot, ezzel jelentősen csökkent volna a művelhető területek mérete, egyes korábbi becslések szerint egy Hollandia méretével megegyező területet kellett volna kivonni a termelés alól 2050-ig.

Az eredeti tervezetnél csupán egy fokkal megengedőbb javaslatot fogadtak el végül hétfőn a miniszterek, amely már a mezőgazdaságra vonatkozó kivételeket is tartalmazza. A törvényt határozottan ellenezte

  • Magyarország,
  • Hollandia,
  • Ausztria,
  • Olaszország,
  • Finnország,
  • Svédország
  • és Lengyelország.

A hétfői döntésnél végül Ausztria – a törvényt leginkább ellenző tagállamok egyike – igennel szavazott, mivel Leonore Gewessler zöldárti környezetvédelmi miniszter annak ellenére támogatta, hogy ennek ellenkezőjére volt felhatalmazása az osztrák kormánytól.

Az Osztrák Néppárt feljelenti az engedetlen minisztert

Gewessler magánakciója hatalmas belpolitikai botrányhoz vezetett Ausztriában – írja az Euractiv. Felidézik, a szavazás előtti napon a miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy változott az osztrák kormány álláspontja, így már megszavazhatja a törvényt, amelyre korábban nem volt felhatalmazása, mivel Ausztria mindegyik tartománya elutasította a szabályozást.

A nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazást követően hivatali visszaélés miatt feljelentette Gewesslert, világossá téve, a zöldpárti miniszternek nem volt felhatalmazása támogatni a törvényt. Ráadásul Ausztria szavazata sorsdöntőnek bizonyult, így lett meg a természet-helyreállítási csomag elfogadásához a minősített többség.

Karl Nehammer kancellár a szavazás előtt felszólította a zöldpárti minisztert a kormány és a tartományi álláspont tiszteletben tartására, szavai szerint

Gewessler nem jogosult elkötelezni az Orszták Köztrásaságot.

A tanácsi szavazáson szintén meglepetést okozott, hogy Szlovákia végül megszavazta a törvényt, noha korábban határozottan ellenezte azt.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bondavary
2024. június 18. 15:08 Szerkesztve
Ha egy miniszter nemzetközi fórumon a kormánytól kapott megbízással ellentétesen szavaz, azt el kell tűrni, el kell fogadni? A kormányfő nem vonhatja vissza a kormány álláspontjával ellentétes szavazatot? Ez az egyéni partizán akció mennyire jogállami megoldás?
MaBaker
2024. június 18. 14:42
Szóval nem volt felhatalmazása rá, szóval nem számít a szavazata, szóval nem érvényes a megállapodás. Erről ennyit.
letsgobrandon-2
2024. június 17. 18:16
.. van az a pénz..
atti64
2024. június 17. 18:02
MINDENÜTT VAN HAZAÁRULO PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!