Európa magányos betyárja

2024. június 22. 10:23

Orbán nagyratörő európai tervei Brüsszel elfoglalásáról, a szélsőjobboldali és lehetőleg putyinbarát hatalomátvetelről befuccsoltak.

2024. június 22. 10:23
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

„Mondhattam volna a »betyár« helyett zsiványt is, de az ember nem akarja sértegetni a miniszterelnököt. A lényeg úgyis a »magányos«. Orbán nagyratörő európai tervei Brüsszel elfoglalásáról, a szélsőjobboldali és lehetőleg putyinbarát hatalomátvetelről befuccsoltak. Remélt eszmetársai ugyan erősödtek valamit, (sokan vannak, de nem elegen), ő és pártja viszont egyedül maradt. Egyelőre senki komoly ember és komoly erő nem akar velük szóba állni.

Egyszer már kiküldték a folyosóra: ugyan, nem nézné-e meg, hogy ott van-e. Kiment, pedig nem is kellett kimennie, ahogy finoman szoktuk jelezni az illemhely szükségét. Most akár be is rendezkedhet a folyosón: kiszorulhat a döntési folyamatokból. Úgy fest, jelentős partnerek nélkül, egyedül marad. Pedig, mint Garas Dezső és Kern András bohócfigurái éneklik Presser filmdalában: 

Egyedül nem megy, egyedül nem megy, ohohó.”

A miniszterelnök persze nem viselhet piros orrot és ormótlan bohóccipőt. Mégis van magánszámában valami komikus. Vagy inkább tragikomikus, hiszen mi nem a közönség soraiban élvezzük, perecet majszolva a produkciót. Bevonszoltak minket a porondra, a bohócok ide-oda lökdösnek, hivatkoznak és mutogatnak ránk, miközben fogalmunk sincs, mi következik a forgatókönyvben. (Ha van ilyen egyáltalán.)

Dettó ugyanez a helyzet a NATO-ban. Úgy hírlik, az igazán bizalmas információkat lehetőleg meg sem osztják a vezetőinkkel. Akik nem mentek sokra a különállással. Orbánnak végül be kellett adnia a derekát a gyűlölt »holland fickó«, politikája kritikusa főtitkárrá választásához. Itt is egyedül maradt. Kiszemelt román jelöltje visszalépett, az utolsóként vele tartó szlovákok egy nappal az ő kényszerű beleegyezése előtt már megállapodtak a többséggel. A szlovákok legalább értelmezhető alkut kötöttek, Orbán viszont csak egy nem létező engedménnyel takargathatja a kudarcát: magyar katonák nem vesznek részt az ukrajnai misszióban, ami egyébként sem hadviselést jelent. Miközben tudjuk: a részvétel a NATO szabályai szerint amúgysem kötelező.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 24. 17:02
LENDVAI ELTAKARODHATNÁL MÁR A KURVA ANYÁDBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Namond
2024. június 24. 16:08
Igazán öröm olvasni a vélemény és tájékozódás szabadság demokratikus jogát támogató és fenntartó nemzeti-szuverenista érzelmű, hazafiasan kulturálódott, keresztény-konzervatív kommentelők szeretetteljes hozzászólásait. Persze van néhány komment amelyekből felsejlik, aranyszájú Bayer Zsozsó, a tódító politikai lobbista, ifj Jeszi, a duli-fuli Gajdács és a végtelenül ostoba, de megtért MSZMP-s Bencsik András, ki-beszólásai és stilisztikai gyöngyszemei.
Puby14
2024. június 24. 12:58
Igen Tisztelt Hölgyem! Takarodjon!
letsgobrandon-2
2024. június 24. 10:59
vicces mikor egy bukott kommunista vénasszony fikázza Orbánt .. HOL A PÁRTOD NYANYA ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!