Adóemeléseket és ingatlanadót követel az IMF Magyarországtól, de a rezsicsökkentést is eltöröltetnék

2024. június 22. 12:13

Nincs új a nap alatt. Az IMF továbbra is azt a már bizonyítottan elhibázott washingtoni-konszenzusra épülő gazdaságpolitikát (privatizáció, dereguláció, liberalizáció) várná el hazánktól, amely egyszer már a összeomlás szélére sodorta a magyar gazdaságot.

2024. június 22. 12:13

Nyitókép: Samuel Corum/Bloomberg via Getty Images

 

Közzétette az Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Magyarországról szóló éves felülvizsgálatát. Túl sok meglepetést nem tartalmaz az IMF dokumentuma.

A nemzetközi szervezet azt még ugyan elismeri, hogy a magyar gazdaság túl van a nehezén, és megkezdte a kilábalást az elmúlt évek nehézségeiből. Ezután azonban gyorsan rá is térnek a liberális gazdaságpolitkai mantráinak felsorolására. 

Az IMF szerint ránk férne egy kis privatizáció

Az IMF például kifogásolja, hogy túl magas a nemzetgazdaságilag kulcsfontosságú ágazatokban az állami tulajdon, mivel szerintük ez rontja a „valódi versenyt”. Az IMF szerint a magyar államnak „megfelelő válaszokat” kell adnia ezekre a kihívásokra. Ami az IMF-et ismerve nem lenne más, mint a privatizáció.

Adóemelést is kellene csinálnia a kormánynak az IMF szerint

A valutaalap a magyar adórendszerrel sincs megelégedve, szerintük ugyanis a magyar gazdaság túlságosan a forgalmi adókra támaszkodik. Az IMF szerint ezen úgy lehetne „segíteni”, ha a kormány emelné a jövedelemadókat, ezen belül bevezetné a többkulcsos adórendszert.

Illetve azt tanácsolja, vezessék be az ingatlanadót. 

Az IMF ezeken kívül a vállalatok adóztatását is igazságtalannak tartja, ezzel kapcsolatban azt javasolja a szervezet, hogy a kormány szüntesse meg a vállalati különadókat, valamint tegye „igazságosabbá” a vállalatok adóztatását. Van amire többet költene az IMF a magyar adófizetők pénzéből, ez pedig a „zöld átállás”.

Az IMF szerint a rezsicsökkentést is el kellene törölni

A valutalap a rezsicsökkentést is megszüntetné, indokolásuk szerint ezzel a lépéssel többek között fel lehetne gyorsítani a „zöld átállást”. Az állami kiadásokkal kapcsolatban megfogalmaz javaslatokat a dokumentum, az IMF álláspontja szerint csökkenteni kellene az állami kiadások, ezt például az állami alkalmazottak bérének csökkentésével látják elérhetőnek. Illetve liberalizációt várnának el az oktatás a nyugdíjrendszer és az egészségügy területén is. 

Az IMF nincs kibékülve az államilag támogatott hitelekkel sem, szerintük ezeket ki kell vezetni, mivel „torzítják a piaci versenyt”, itt külön megemlítik, hogy vissza kell szorítani a „lakástulajdonlásra vonatkozó ösztönzőket”. Szerintük ugyanis ezzel lehetne csökkenteni az ingatlanárak növekedését.

A Magyar Nemzeti Bankkal úgy ahogy, de elégedettségét fejezte ki az IMF. A szervezet szerint a jegybank monetáris politikája „nagyjából megfelelő” volt. Hozzáteszik,  hogy továbbra is szigorú monetáris politikára van szükség. Valamint az is kiemelik, hogy a központi banki autonómia létfontosságú az ár- és pénzügyi stabilitás szempontjából, és megfelelő jogi keretekkel kell védeni.

Látható tehát, hogy nincs új a nap alatt. Az IMF továbbra is azt a már bizonyítottan elhibázott washingtoni-konszenzusra épülő gazdaságpolitikát (privatizáció, dereguláció, liberalizáció) várná el hazánktól, amely egyszer már a összeomlás szélére sodorta a magyar gazdaságot.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 534 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommyboy74
2024. július 23. 09:21
Nekem a rezsicsökkentés csak humbuk. Gázt kikötöttük és hőszívattyús légkondival fütünk, persze ezt még a "rezsi csökkentés" előtt tettük meg, kiszámolva hogy jobban járunk. A rezsicsökkentés után télen több mint 100 ezres a villanyszámlánk (korábban a villany és gáz együtt nem volt 50 ezer). Bekötöttük a "H" tarifát több száz ezer forintért. Most nyáron így is 50 ezer egy havi villanyszámlánk. A "rezsicsökkentés" a mi esetünkben azt jelenti, hogy kib.sz.tt sokat kell fizetnünk az energiáért.
Türelem
2024. június 23. 16:04
S csodálkoznak, hogy döbbenetes mértékben nő az antiszemitizmus? A háborút szorgalmazó hadiipari óriások extraprofitját mikor akarják ötven százalékos adóval terhelni?
zrx8
2024. június 23. 08:40
közük ?
evpus
2024. június 23. 06:04
A lényeg az, hogy az országot teljesen tönkretegyék, szegénység, eladósodás stb. Gyarmatnak néznek minket, akikkel azt csinálhatnak, amit akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!