Óriási nagy a baj, már a foci Eb-t is megfertőzte a „blackfacing” – meneküljön, ki merre lát!

2024. június 22. 09:06

A nap kérdése: szabad-e sztárfocistának öltözni a transzvesztita büszkeség hónapjában?

2024. június 22. 09:06
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: Getty Images)

Nem kis botrány rázta meg Hollandiát a Lengyelország elleni meccsük alatt és után: a hamburgi stadionban összegyűlt 51 ezer néző között ugyanis

három holland férfi – előre kitervelten – Ruud Gullitnek beöltözve szurkolt a lelátóról.

Mármint a suriname-i apától Amszterdamban született egykori aranylabdás holland sztárt imitálva simán magukra öltöttek egy-egy raszta parókát, arcukat pedig sötétbarnára festették.

Kicsit aggódom, hogy még mindig nem esett le mindenkinek:

blackfacinget követtek el, kulturális kisajátítással súlyosbítva.

A „pride” hónapjában, amikor magukat szőke szexbombának maszkírozó és magassarkúban tipegő drabális férfiakat is ünnepelnek egészen komoly tömegek, ezek a focidrukkerek fehér európai férfi létükre egy másik etnikumra jellemző hajviseletet öltöttek magukra, és (mintegy a gyarmati múlt sztereotípiáit megidézve) festéket kentek az arcbőrükre, mókából és a kedvenc focistájuk iránti rajongásból.

Lett is ebből ügy, nem kicsi –

mostanra már szinte mindenkinek sikerült megtanulnia, hogy decemberben krampusznak beöltözni rasszizmus, erre elmegy ez a három drukker az Európa-bajnokságra, és júniusban beöltözik Gullitnek. Fel is robbant a Twitter, ahol különösen külföldi kommentelők sérelmezték a rasszista húzást; az RTL Nieuws hírcsatornának ugyanakkor sikerült megszólaltatnia az egyik bűnöst, aki rámutatott:

semmiképp sem állt szándékában, hogy másokat megsértsen, igazából ő maga közvetlenül csupa pozitív visszajelzést kapott,

a közösségi médiában tapasztalt felhördülés azonban elgondolkodtatta, és úgy döntött, többé nem vesz magára ilyesféle jelmezt.

A De Telegraaf mindezek után megkérdezte magát az imitáltat is, mire Ruud Gullit elmondta: „tulajdonképpen megtiszteltetésnek” érzi, hogy három honfitársa ezzel az akcióval megemlékezett az 1988-as Európa-bajnoki győzelméről. Egy másik újságíró a holland csapat mai rasztás tagjánál, az elefántcsontparti apától Hágában született Nathan Akénél is érdeklődött, hogyan is látja a helyzetet, mire ő kedves mosollyal nyugtatott meg mindenkit: „ez nem igazán probléma” – jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte

a média rosszul fogadta a dolgot, ugyanakkor az egészből „nem kellene túl nagy ügyet csinálni”.

Végre egy hír, amelyre bárki teljes joggal mondhatja, hogy álprobléma.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 24. 21:54
Semmi bonyolult. Ha egy fehér túlzottan rajong egy feketéért, akkor kultúrálisan kisajátít. Ha nem, akkor meg rasszista. Igazából azon csodálkozom, hogy fehérek hallgathatnak fekete zenét, vagy öltözhetnek olyan ruhákba, beszélhetik, vagy egyálátalán megértik a beszédüket.
rizotto
2024. június 23. 04:32
Semmi váratlan, csak a liberális elmebaj egyik tünetét láthattuk.
Conduct
2024. június 22. 13:15
Francesca,te melyik országból jöttél?
Wakan24
2024. június 22. 12:59
Az semmi. Rüdiger egyszer Schweinsteigernek öltözött. Mi ez ha nem kulturális kisajátítás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!